Spreek je uit, deel en inspireer!
Deelnemers gezocht voor proeftuin in Ede, kunt u ons helpen?
Binnenkort starten we in de gemeente Ede een project voor mensen met dementie en hun mantelzorgers met als doel de zelfredzaamheid te vergroten om zo langer thuis te kunnen blijven wonen. We zijn nog op zoek naar deelnemers! Misschien kunt u ons helpen? Laat ik eerst iets meer uitleggen over het project.
Doel van het project
Zelfredzaamheid en langer thuis kunnen wonen is van groot belang voor mensen met dementie. De rol van mantelzorgers, vrijwilligers en waar nodig professionals om hen hierbij te ondersteunen, is daarbij essentieel. Tenslotte gaat het om een beter leven van de mensen met dementie én hun mantelzorgers (of naasten/betrokkenen/verwanten).
Het doel van het project is dan ook om te onderzoeken of de speciaal voor dit doel ontwikkelde TimeSteps app kan helpen met het vergroten van de zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun mantelzorger(s). Door middel van het gebruik van de app krijgen zij een beter inzicht in de dag-/weekplanning en hebben ze de mogelijkheid om mensen uit het persoonlijke en professionele netwerk in te zetten om te helpen waar nodig en gewenst.
Waarom meedoen?
Als mensen meedoen aan de Proeftuin krijgen zij allereerst de TimeSteps-app in gebruik. Met deze app kunnen zij precies zien wat er op de agenda staat voor vandaag en de rest van de week. We leren de gebruikers hoe je de app het best gebruikt kan worden om er zoveel mogelijk profijt van te hebben.
Daarnaast kunnen zij met deze app het eigen netwerk inzetten om hen bij te staan waar mogelijk of nodig. Mensen vanuit het netwerk (familie, vrienden, buren, thuiszorg etc.) worden toegevoegd aan de app en als er hulp nodig kan dat aan hen worden gevraagd. Geleerd wordt om dat te doen en ook hoe het netwerk in kaart kan worden gebracht bij de zorg.
Meedoen is geheel kosteloos. Na afloop van het onderzoek mogen de deelnemers de app gratis blijven gebruiken.
Hoe ziet het onderzoek eruit?
Bij het onderzoek worden ca 15 deelnemers betrokken. Een ‘deelnemer’ bestaat uit iemand met dementie en zijn/haar mantelzorger. Binnen dit onderzoek testen de deelnemers de TimeSteps applicatie. We brengen eerst de huidige situatie in kaart en daarna wordt de app ongeveer 3 maanden gebruikt. Tijdens deze periode wordt er gekeken hoe de app geholpen heeft in het leven van de gebruikers. Naast deze inzichten verzamelen we ook informatie om verbeteringen aan te brengen in de app en voor de mantelzorgondersteuning.
Wat we willen leren is hoe gebruikers de TimeSteps app gebruiken en wat de ervaringen daarmee zijn. Welke extra informatie of hulp er nodig is om de app nog beter in te kunnen zetten? En zijn er nog dingen die aan de app kunnen worden verbeterd en toegevoegd? En lukt het om met de app een beter overzicht van de dagelijkse planning te krijgen en de mantelzorg beter te delen met het netwerk?
Wie doet het onderzoek?
Om te onderzoeken hoe gebruikers (en de andere deelnemers) de app gebruiken en wat de ervaringen zijn, is de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) bij deze proeftuin betrokken. Erik-Jan Smits, lector Zin in ICT bij de CHE, leidt dit onderzoek. Hij heeft veel ervaring met de inzet van technologie (zoals apps) in zorg en welzijn. Voor aanvullende vragen over het onderzoek is Erik-Jan bereikbaar via e-mail: esmits@che.nl
Meedoen?
Bent u geïnteresseerd of kent u iemand die dat zou kunnen zijn? Neem dan contact op met @Erik-Jan Smits of deel de uitnodiging bij dit artikel. Wij waarderen uw hulp ten zeerste!