Spreek je uit, deel en inspireer!
Samen maken we de wijk
Stille en duurzame revolutie!
Disruptieve verandering
Met alle crises waar we ons nu in bevinden zijn we als samenleving op zoek naar antwoorden op de vraag hoe we het écht anders kunnen organiseren. In jargon: we zoeken naar ‘disruptieve verandering’. Als we zo doorgaan werkt in 2040 1 op de 4 mensen in de zorg, nu al zijn er grote personeelstekorten in onze regio. Zo doorgaan kan dus niet. Er zal alleen echt noodzakelijke zorg geboden kunnen worden. Mensen die hulp en steun nodig hebben zijn meer aan huis en hun buurt gebonden en doen een beroep op hun netwerk daar. Niet alleen vragen ze daar steun, ze kunnen ook van betekenis zijn voor anderen, binnen hun mogelijkheden.
Hoopvol zijn de vele actieve inwoners die zich al inzetten. Zo’n 40% van de bevolking van 15 jaar of ouder zet zich minstens 1x per jaar in, een deel van hen doet dat maandelijks, wekelijks of dagelijks. Onderstaand met Katinka Boot, een mooi voorbeeld uit de regio van Versa Welzijn (Gooi- en Vechtstreek, Eemnes en Weesp) in de schijnwerper .
Community building in Hilversum zuidwest
Sinds maart dit jaar voltrekt zich een stille revolutie in Hilversum zuidwest (Kerkelanden). Hier nemen bewoners zélf de regie. Niet alleen in het doen, maar ook in het samen stilstaan bij wat er gebeurt en wat dat betekent.
Wist je bijvoorbeeld dat de Buurt-mobi een initiatief van bewoner Monique is? Dat deze dagelijks, met vrijwillige chauffeurs en dankzij vrijwillige telefonisten, vele ouderen naar hun bestemming brengt? Dat Monique nu bezig is met een volgend initiatief: de Wensenbus?
Dat Lucy het goed gelezen en gewaardeerde wijkblad “Het Groene boekje” schrijft? Dat Buurtouders zorgen voor meer veiligheid op straat? En ook jongeren veel meer bij de buurt betrekken? Dat er bewoners zijn die Buurtspeeldagen, Spellenmiddagen, Koffieochtenden en Burendag-activiteiten organiseren? En daar enorm veel plezier en voldoening uithalen? Dat bewoners zich inzetten voor meer groen en biodiversiteit in de wijk? Dat beheerders van alle Buurtapps ook ‘gewoon’ bewoners zijn die de wijk veiliger helpen maken en houden? En dat ze nu het initiatief hebben genomen om zich te verbinden?
Lucy: “Ik doe mee omdat ik juist die zeggenschap zo van belang vind. Juist als het over bewoners gaat, moet er door bewoners worden meegedaan!"
Onze community builders in de wijk (mogelijk dankzij het Roelsefonds en de gemeente Hilversum) dragen bij aan het vinden, verbinden en stimuleren van al deze inzet in de wijk. Twee onderzoekers van de Hogeschool Utrecht volgen en faciliteren het leerproces met inwoners. Je kunt deze stille en duurzame revolutie de komende jaren volgen via Reisverslagen. Hierbij ook de link naar het eerste Magazine over Samen maken we de Wijk.
Als opbouwwerker in deze wijk en aanspreekpunt over dit project ben ik natuurlijk super enthousiast, dus heb je vragen .... Stel ze, leuk!
Note; Versa Welzijn en Deelmee willen een Leernetwerk ontwikkelen Community Building. Daarnaast komt er snel over dit onderwerp een Webinar, kijk hiervoor in de Agenda van Deelmee.