Artikel

Nieuwe werkplekken in de samenleving

Re-integratie- en werkplekken binnen Vrijwiliggersvervoersdiensten!
 

Profielfoto van Femke Nannes
8 januari 2024 | 2 minuten lezen

Regelmatig hebben vervoersdiensten met vrijwilligers ook werkplekken beschikbaar voor mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals dat heet in beleidstermen. Het zijn mensen die meer begeleiding nodig hebben op de werkvloer en minder belastbaar zijn dan over het algemeen wordt gevraagd. Soms zijn het mensen die re-integreren vanuit een ander vakgebied of herstellende zijn van een ziekte. Zo’n werkplek kan een doel op zich zijn maar ook als springplank dienen naar regulier betaald werk. De begeleiding van deze mensen ligt in handen van ervaren vrijwilligers.

Er zijn verschillende redenen om medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek aan te bieden. Non-profit vervoersdiensten willen hiermee bijdragen aan een inclusieve maatschappij of vinden het gewoon leuk om te doen. Anderen maken er gebruik van omdat er krapte is op de arbeidsmarkt.

Ook zijn er organisaties die op de begeleiding van meerdere mensen ingericht zijn en hiermee een vervoersaanbod kunnen bieden.

De organisaties zien de inzet van deze groep mensen dus als een positieve toevoeging aan hun organisatie en dienstverlening. Tegelijkertijd kan het een lastige klus zijn: het vergt veel tijd, aandacht en flexibiliteit. Niet voor niets houden daarom veel organisaties de boot af.

Op de site van het Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer kun je naast advies ook veel publicaties over verschillende onderwerpen rondom vervoer vinden. O.a. andere de publicatie 'Op stap naar werk'. Ga naar de link Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer / publicaties en vul je gegevens in en ontvang naast de nieuwsbrief ook de publicatie 'Op stap naar werk'. 

In deze publicatie gaan wij op zoek naar het antwoord op de volgende vraag: 'hoe kun je op een goede manier werkplekken en begeleiding bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, binnen een vervoersdienst met vrijwilligers'? We onderzoeken wat de inzet vraagt van een organisatie, wat het de vrijwilligers oplevert en wat je doet als het knelt. Tenslotte bekijken we of deze werkwijze kansen biedt voor bestaande vervoersdiensten die in wijken en dorpen hun vrijwilligersaantallen zien teruglopen.

Deze verkenning is gedaan in opdracht van de stichting Vervoer voor Elkaar. De stichting Vervoer voor Elkaar stelt zich tot doel om mobiliteit te bevorderen voor ouderen, mensen met een beperking en om eenzaamheid tegen te gaan. Dit doen zij door organisaties in het hele land te ondersteunen met advies, ondersteuning en (mede-) financiering van onderzoeken en projecten op het gebied van vervoer en duurzame inzetbaarheid. Voor deze verkenning bezochten wij verschillende vervoersdiensten in Nederland en vroegen hen hoe zij de werkplekken en begeleiding organiseren.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties