Spreek je uit, deel en inspireer!
MEE & de Wering presenteert Virtual Reality-game tegen steekgeweld onder jongeren
Steekgeweld onder jongeren neemt toe. Het messenbezit ook. Volgens de laatste cijfers van de landelijke politie is het aantal steekincidenten onder minderjarigen in tien jaar tijd verdubbeld. Dit moet stoppen, zegt Rob Hartings, bestuurder van welzijnsorganisatie MEE & de Wering. ,,En dan het liefst op zo’n manier dat jongeren zelf het besluit nemen hun gedrag te veranderen.”
Door bewustwording. Zonder een ‘preek’ van ouders of politie ,,want met een vinger wijzen, en zeggen dat je dit maar beter niet kunt doen helpt niet,” zegt Bas Ouwens, jongerenwerker uit Den Helder. Hoe wel? ,,Door aan te sluiten op hun eigen belevingswereld. Gamen.” Jongerenwerk Den Helder http://jwdh.nl ontwikkelde samen met jongeren uit Den Helder en de bedrijven Inholland University of Applied Sciences Games for Health, ImproVive, Kennisplatform Sociaal Domein Noord-Holland én AdSysCo bv een #VirtualRealitygame (tegen steekgeweld onder jongeren) Re: Action.
Met de VR-bril stapt de jongere in een realistische, interactieve ervaringswereld. Hij krijgt te maken met dilemma’s, en laat afhankelijk van zijn keuzes, de situatie wel of niet escaleren. (‘laat ik het mes thuis? Pak ik een mes af van een ander? Steek ik wel of niet?) Gevolg is bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid, en de ervaring dat er altijd ruimte is om keuzes te maken; zoals het vragen van hulp.
Klik hier voor de link naar de docu Re:Action.
Landelijk bedienmodel voor en door jongeren
9 september presenteerde MEE & de Wering en haar samenwerkingspartners het prototype van de game bij Hogeschool Inholland in Haarlem. Beleidsmakers en jongerenwerkers uit Noord- en Zuid-Holland en regionale en landelijke pers waren aanwezig om de game te proberen.
MEE & de Wering wil de game niet voor zichzelf houden. Het doel is een bedienmodel met gebruikersrechten te maken voor alle gemeenten en/of welzijnsorganisaties die te maken hebben met steekgeweld onder jongeren. Elke organisatie kan met jongeren eigen scenes maken binnen de game, toegespitst op de plaatselijke situatie en eigen wensen. Het idee is daarna zelf gastlessen op scholen te geven. We streven naar een uitrol over heel Nederland. Het prototype is een succes. Jongeren zijn enthousiast, er vindt bewustwording en gedragsverandering plaats. MEE & de Wering innoveert hiermee maar heeft nog 200.000 euro nodig om het prototype door te ontwikkelen tot een volwaardige game. Door de lasten te verdelen is dit haalbaar. We roepen gemeenten en welzijnsorganisaties op zich bij interesse en vragen te melden via r.hartings@meewering.nl.
Fotos: Paul van Heel
Voor meer informatie: