Artikel

De elektrische fiets...een zegen of een vloek?

Gemak dient de mens, maar dat wil niet zeggen dat het altijd de juiste keus is.

Profielfoto van Hermien de Haan
13 juli 2024 | 1 minuut lezen

De enthousiaste amateursporter en mountainbiker Mark Popken kijkt met een gemengd gevoel naar de ontwikkeling van de elektrische fiets. Hij plaatste er het volgende artikel over op LinkedIn: 

𝐃𝐞 𝐨𝐧𝐭𝐰𝐢𝐤𝐤𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐟𝐢𝐞𝐭𝐬 ….. e𝐞𝐧 𝐳𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐥𝐨𝐞𝐤?

Vanuit mijn sales- en marketing achtergrond kan ik er als een succesverhaal naar kijken. Begin deze eeuw werd de elektrische fiets met name ‘vermarkt’ voor de actieve senior. Deze doelgroep kon op deze manier langer buiten actief blijven, met alle bijhorende gezondheidsvoordelen.

Maar helaas zit de mens in de basis zo in elkaar dat wij altijd kiezen voor de gemakkelijkste weg en van nature dus geneigd zijn te kiezen voor comfort. Dit fenomeen werd snel ‘ontdekt’ door de fietsbranche waardoor er vol ingezet werd om iedereen zo snel mogelijk op de elektrische fiets te krijgen. In 2021 werden er voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan normale fietsen.
En kijk zelf maar om je heen; Iedere puber die naar de middelbare school gaat en verder dan 5 km moet fietsen rijdt elektrisch, en ook mensen die naar hun werk gaan en iedere vakantieganger die voorbij zoeft gebruiken hun spierkracht en uithoudingsvermogen (bijna) niet meer.

𝐊𝐞𝐞𝐫𝐳𝐢𝐣𝐝𝐞 𝐢𝐬 𝐨𝐧𝐳𝐞 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝𝐡𝐞𝐢𝐝!

Iedereen die een elektrische fiets heeft weet dit stiekem wel. Die keer dat je elektrische fiets even niet in de garage staat en je moet een paar kilometer tegen de wind in fietsen op een fiets zonder trapondersteuning….. Dan merk je hoe snel die conditie achteruit rent en je beenspieren in kracht afnemen.

𝐊𝐮𝐢𝐭𝐬𝐩𝐢𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐧𝐚𝐚𝐬𝐭 𝐨𝐧𝐬 𝐡𝐚𝐫𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐤𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐩𝐢𝐞𝐫𝐠𝐫𝐨𝐞𝐩𝐞𝐧

De kuiten spelen een belangrijke rol in het terugpompen van bloed richting het hart. Als je veel loopt, wandelt, of fietst dan helpen je kuiten om bloed richting het hart te krijgen. Op het moment dat je kuitspieren samentrekken, persen ze bloed richting het hart. Omdat bloed vanuit je benen tegen de zwaartekracht richting het hart moet worden gepompt, helpen goed ontwikkelde kuiten bij de bloedsomloop. Om deze reden worden je kuiten ook wel je tweede hart genoemd. Beweeg je echter weinig, dan wordt je tweede hart niet aangesproken en moet je echte hart harder werken om bloed rond te pompen. Op den duur kan je echte hart hierdoor overbelast raken.

En omdat kuiten die vaak aan het werk worden gezet sterker worden, ontstaat er een mooie relatie tussen sterk ontwikkelde kuiten en het risico op het krijgen van een hartinfarct en andere cardiovasculaire aandoeningen!

Kortom: 𝐁𝐥𝐢𝐣𝐟 (𝐳𝐞𝐥𝐟) 𝐛𝐞𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧!

 

(Met dank aan Mark Popken)

 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
2 reacties