Artikel

De juiste prikkelbalans in de (ouderen)zorg

Positief effect op slaapgedrag

Profielfoto van Eef Lamers
24 juli 2024 | 3 minuten lezen

Het brein van mensen met dementie kan prikkels minder goed verwerken en filteren. Dit kan zich uiten in frequent uit bed komen, overdag slapen, en kan uiteindelijk resulteren in agressie, agitatie, hoge spierspanning, roepgedrag en dwalen. Daarom hebben zij behoefte aan geborgenheid en de juiste mate van dynamische prikkels.

Slaap en rust zijn ontzettend belangrijk voor het welzijn van ieder mens. Door het creëren van een omgeving die hinderlijk licht & geluid vermindert en de juiste mate van prikkeling & geborgenheid biedt, geven we de cliënt en patiënt meer rust en een veilig gevoel, wat bijdraagt aan de kwaliteit van leven. 

Daar komt bij dat onrustige cliënten en patiënten meer tijd en energie vergen van de zorgverleners. Door het bieden van een omgeving die meer rust biedt, resulteert dit ook meer rust voor de zorgveleners en verminderen de zorgmomenten en oproepen in de nacht. 

Micro-Cosmos biedt de juiste omgeving met een innovatief product dat samen met patiënt en zorgverlener is ontwikkeld. De oorsprong van het concept ligt bij de Dutch Hacking Health in het Radboudumc te Nijmegen. Na een intensief productontwikkelingstraject en veelvuldig testen met patiënten en zorgverleners is het resultaat om trots op te zijn. De innovatie heeft zijn weg gevonden naar tal van ziekenhuizen en zorginstellingen en heeft al honderden patiënten en cliënten geholpen om beter te slapen.

Resultaten van de pilotstudie met de Micro-Cosmos bij de Wever

Bij De Wever, locatie de Hazelaar werd opgemerkt dat mensen met dementie last kunnen hebben van overprikkeling doordat het brein prikkels minder goed kan filteren. Deze overprikkeling kan zich uiten in onbegrepen gedrag zowel overdag als in de nacht.

Voorbeelden van dit soort gedragingen zijn: het omdraaien van het dag/nacht ritme, (nachtelijke) onrust, dwalen, agressie, agitatie, verhoogde spierspanning en roepgedrag. Dit soort uitingen zorgen voor een lagere kwaliteit van leven en extra werk voor het verzorgend personeel zowel overdag als in de nachtdienst.

Met de Micro-Cosmos kan deze problematiek aangepakt worden. De Micro-Cosmos is een kap die eenvoudig achter het bed te plaatsen is. De binnenkant is voorzien van een rustgevend groen natuur decor met licht en geluid in verschillende thema’s. Door het dichtklappen van de Cosmos wordt een geborgen, prikkelarme en prikkelvolle omgeving gecreëerd.

De Micro-Cosmos is drie maanden in een pilot getest op verschillende afdelingen van de Wever locatie de Hazelaar. Gedurende de pilot is met de volgende drie meetmethoden informatie verzameld:

1. Voor, tijdens en nameting vragenlijsten.

2. CMAI vragenlijsten.

3. Rapportages.

Wat zijn de resultaten tot nu toe?  

  • Bij 5 van de 7 bewoners zijn positieve resultaten behaald.
  • Slechts 2 bewoners hadden een aversie tegen de Micro-Cosmos.
  • Bij 4 van de 5 positieve resultaten daalde de mate van agitatie, gemeten met de CMAI-vragenlijst, tijdens het gebruik van de Micro-Cosmos en nam deze weer toe na het verwijderen van de Micro-Cosmos.
  • Positief effect op slaapgedrag
  • Vraagt om sluiting van de kap
  • Slaapt uit
  • Alle zorgverleners vonden de Micro-Cosmos eenvoudig in gebruik en verwachten dat deze van blijvende meerwaarde kan zijn voor de zorg.
Gedetailleerde resultaten van de pilot staan in het rapport verwerkt, zie bijlage.

De positieve resultaten hebben ertoe geleid dat er gesprekken wordt gevoerd over een blijvende inzet bij De Wever.

 Vaktip;

Inmiddels heeft Micro-Cosmos op Deelmee een Leernetwerk ontwikkeld. Hier delen professionals uit verschillende organisaties hun ervaringen uit de praktijk. Wil je hier ook aan meedoen en kennis vergaren of delen? Registreer je dan gratis op Deelmee, als je dat nog niet hebt gedaan. Vervolgens vraag je het lidmaatschap aan van het leernetwerk Micro-Cosmos. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties