Artikel

In de KIJKER

Martin Kooij...

Profielfoto van Martin Kooij
2 september 2024 | 2 minuten lezen

Martin Kooij in de KIJKER bij Deelmee: over zijn werk, zijn vak, wie hij is en wat hem drijft.

Ik ben specialist ouderengeneeskunde en beleidsarts in de ambulante zorg voor kwetsbare ouderen. "Het grootste cadeau dat je kunt krijgen, is een oprechte verbinding met de mensen zelf." Iemand omschreef me ooit als een 'bouwer', en dat raakte me. Bruggen bouwen om vervolgens nieuwe werelden te ontdekken, waaronder die van de verouderende geest. In zowel het onderwijs als de ouderenzorg zie ik twee centrale thema's: verbinden en leren. Daar heb je anderen voor nodig.

Geriant is mijn droomorganisatie. Het voelde direct als thuiskomen. En daar mag ik doen wat ik redelijk goed kan. Alles waar ik niet goed in ben – en dat is veel – doen anderen beter. Onze focus ligt op ouderen (en soms jongeren) met cognitieve problemen die thuis wonen. We staan naast de cliënt en nemen verantwoordelijkheid. Een uitdaging in een tijd van hokjesdenken, zorg-eilandjes en bureaucratisch drijfzand.

Omringd door goed opgeleide professionals, vormen de casemanager, psycholoog en behandelaar samen de 'gouden driehoek'. Hier kom je niet weg met oppervlakkigheid. Het vergt scherpte. In onze vakgroep werken verpleegkundig specialisten, klinisch geriaters, specialisten ouderengeneeskunde, basisartsen, stagiairs en professionals in opleiding. Een hechte club van zo'n dertig mensen. De casemanagers en psychologen hebben hun eigen vakgroep, en afgevaardigden daarvan nemen deel aan het 'Beleids-Overleg', waar de werkvloer wordt gehoord en invloed heeft. Ons bedrijfsbureau, vol harde werkers, en onze secretariaten zijn onmisbaar.

Het is vaak hard werken. Mensen blijven langer thuis wonen, terwijl de intramurale capaciteit niet toeneemt. Steeds meer gemeenten profileren zich als 'dementievriendelijk', maar zorgzame buurten blijven moeilijk te vinden. Crisisbedden zijn schaars. Waar we vroeger één of twee keer per jaar een IBS (inbewaringstelling) uitvoerden, is dat nu bijna wekelijks. De crisissituaties nemen toe. Toch blijven we streven naar warme, duurzame relaties. Bouwen en bestendigen, samen met fantastische collega's in het veld: huisartsen, wijkverpleegkundigen, thuiszorgteams en medewerkers van woonvormen voor kwetsbare ouderen.

'Never a dull moment'. Huisbezoeken vervelen nooit. Elke dag nieuwe verhalen, altijd op zoek naar inspiratie. Vorige week een netwerkconferentie op Texel, de week daarvoor een vakgroepdag waar we samen zongen, aten en persoonlijke verhalen deelden, en volgende week onze eigen kennis- en netwerkconferentie. Binnenkort hebben we ook nog onze traditionele jaardag, waar we nuttig en aangenaam combineren op een mooie locatie in de Kop van Noord-Holland.

We blijven onszelf ontwikkelen. Afgelopen vrijdag had ik de vierde bijeenkomst van een cursus ‘medisch leiderschap’. Een prachtig, maar confronterend programma. "Ja, Martin, je vertelt mooi, maar korter is krachtiger. Zet wat vaker een punt." De communicatie-expert fileerde ons, de beleidsartsen, in slechts drie uur tijd. Mag je raden welk advies me het meest bijbleef…

Gewoon je stinkende best doen. Weinig hiërarchie. Samen lachen, plezier maken, en ook ruimte voor tranen. Dit schrijven is niet bedoeld om te werven – we slagen er steeds in om fijne nieuwe collega's te vinden – maar de deur staat altijd open. Er is genoeg werk te doen.

Ik wilde dit gewoon even delen...een liefdesverklaring aan Geriant, waar je, met hulp van anderen, de beste versie van jezelf kunt zijn.

Daarnaast had ik het voorrecht om van 2000 tot 2016 bij Gerion aan het VUmc artsen op te leiden in het prachtige specialisme ouderengeneeskunde.

Dirk De Wachter zei ooit: "Wanneer iemand ons wil troosten, dan zegt die persoon soms: ja, dat heb ik ook meegemaakt en toen deed ik dit en dat... Vaak hebben we de reflex om ons eigen verhaal te delen, maar dat werkt niet troostend. Troosten is luisteren, met groot respect voor het verhaal van de ander."

Dagelijks mediteer ik. Het verrijkt me. ("No mind, no problem.")

➡️ Volg Martin en zijn blogs op Deelmee. Volgende week is er weer een nieuwe blog te lezen op Deelmee. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties