Artikel

Van idee naar impact: Hoe sociale concepten het verschil kunnen maken

Creatieve Koppen verenig u

Profielfoto van Krista Peeters
23 oktober 2024 | 2 minuten lezen

Waarom het wiel opnieuw uitvinden in het sociaal domein? 

Voor mij draait alles om concepten. Problemen signaleren, vragen oppikken en oplossingen bedenken met creatieve tools, dat is mijn dagelijkse realiteit. Mijn hoofd staat nooit stil, lange tijd dacht ik dat dit voor iedereen normaal was. Ik kon makkelijk zeggen: "Waarom doe je dit niet gewoon?" of "Daar kan je toch dat voor ontwikkelen?" Of ik nu aan de koffietafel zit, in de auto race of door het bos fiets, de ideeën blijven komen. Elke dag weer iets nieuws. Later merkte ik pas dat niet iedereen hetzelfde hoofd heeft… gelukkig maar…

Niet elk idee is het beste, de meeste blijven ergens op de virtuele plank liggen. Sommige liggen daar jaren, terwijl andere er sneller vanaf komen en tot leven worden gebracht. Vaak ook ontstaan er concepten uit mijn dagelijkse realiteit, iets waar ik zelf tegenaan loop, iets wat ik mis... Dat zijn de ideeën waarvan ik meteen weet: dit is HET, dit gaan we doen.

Laten we eerlijk zijn: ideeën blijven alleen maar ideeën als je ze niet verder brengt, als je ze niet naar buiten brengt en deelt, niet uitwerkt. Gelukkig vind ik dat het leukste wat er is. Ontwikkelen, bedenken, onderzoeken, schetsen, uitwerken en verder brengen.

Het is ook een probleem, teveel ideeën en concepten. Niet steeds opnieuw het wiel uitvinden. Iets bedenken wat er al is… of iets wat totaal niets toevoegd. Ik wil mijn mede conceptdenkers absoluut niet in de wielen rijden, integendeel, ik gun iedereen het uitwerken van de beste ideeën. Toch vind ik dat je ook moet verder bouwen op wat er al is. We moeten leren van de ervaringen die zijn opgedaan, versies 2, 3 en 4 maken. Elke keer beter, zodat we nog scherper inspelen op de signalen van de mensen die uiteindelijk met die oplossingen werken. Daar gaat het om, toch?

En ik zeg trouwens ook niet dat alleen mijn ideeën en concepten de beste zijn. In tegendeel. Ik geloof dat we als conceptdenkers juist moeten samenwerken. (Creatieve Koppen verenig u… Zie mijn vorige post) Door verbindingen te leggen, elkaar te inspireren en samen te werken, maken we écht impact. Allemaal op ons eigen eilandje blijven zitten, heeft nog nooit tot grote resultaten geleid. Vooral in het sociaal domein, waar de druk hoog is, geld schaarser raakt en weinig tijd beschikbaar is, kunnen sociale concepten echt het verschil maken voor zowel de professional als de doelgroepen. Goede tools, die precies inspelen op wat zij nodig hebben, zijn goud waard.

Misschien denken sommigen: "Wat een hoop blabla." Maar mijn missie is juist om het simpel en doelgericht te maken, zodat het beter aansluit op wat de doelgroep écht nodig heeft. Hoe mooi zou het zijn als er een platform was waar je op thema kunt zoeken naar tools die jouw werk makkelijker maken, die impact hebben en ook nog eens minder tijd en geld kosten?

Ik wil je graag meenemen in de verhalen, de concepten, de signalen, de tools en concepten die ik heb ontwikkeld. Ik hoop dat ze je kunnen inspireren. Bijvoorbeeld onze tools rond mantelzorg, eenzaamheid, en positieve gezondheid – allemaal thema's waar we sterke concepten voor hebben ontwikkeld. Concepten met ervaring zeg maar. Neem vast een kijkje op de site: op www.hetconceptenhuis.nl.

Op vrijdag 22 november geef ik bij het platform Deelmee een webinar waarin ik je meeneem in de wereld van sociale concepten. We gaan het hebben over de tools die er zijn, hoe je ze kunt gebruiken en welke problemen nog geen ‘oplossing’ hebben. Ik wil ook graag van jou horen: waar zie jij signalen? Welke problemen wachten nog op een tool? Samen kunnen we verder bouwen.

Geef je op via deze link: https://www.deelmee.nl/kalender/activiteit/2664-ontdek-slimme-creatieve-tools-voor-sociale-thema-s

Luister, doe mee en deel mee. Ik kijk er naar uit om je te inspireren en samen te verkennen wat er nog meer mogelijk is!

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
1 reacties