Spreek je uit, deel en inspireer!
WELZIJN IN WERK
Gerrie de Haart helpt en adviseert werkgevers en organisaties die mantelzorgvriendelijk willen werken. Want mantelzorgvriendelijke werkgevers zorgen niet alleen duurzaam goed voor hun grootste kapitaal: de eigen medewerkers, maar bereiden zich ook voor op de toekomst en de veranderende krappe arbeidsmarkt. Door vergrijzing, participatiemaatschappij en druk op de zorg, zullen naar verhouding steeds meer medewerkers mantelzorgtaken hebben in hun privé situatie.
Ronde tafelgesprek
Twee weken geleden nam ik vanuit Mantelzorg met Beleid deel aan een sessie georganiseerd door MVO Nederland waarbij we samen in gesprek gingen over het vergroten van welzijn in werk. De zes te onderscheiden dimensies van het #Welzijnsweb dienden hierbij als uitgangspunt voor het op adequate wijze inspelen op behoeftes en belangen van medewerkers, helder uitgelegd door onderzoeker Wieteke Conen.
Van dit ronde tafelgesprek kreeg ik nieuwe inzichten om andere werkgevers te laten zien hoe je medewerkerswelzijn kunt bevorderen, in samenhang met zaken die voor organisaties van belang zijn. Ook Michiel De Haan, CEO van Royal Lemkes bevestigde de directe correlatie tussen medewerkersbetrokkenheid en de klantgerichtheid, met een positieve impact op alle stakeholders.
Uiteraard heb ik in dit gesprek ook de voor mij zo relevante vraag gesteld aan de 4 leiders die te gast waren. Hoe zij in hun bedrijf omgaan met de combinatie van #mantelzorgenwerk en welke mogelijkheden zij zien om dit te faciliteren? Nog veel te vaak wordt vergeten dat #zorgvriendelijkwerken ook gewoon een onderdeel is van #mvo en #duurzaamondernemen. Een verrassend antwoord kwam van Peter de Boer PhD van Viisi | Hypotheken: “wij hebben zogenaamde STOPLICHT FUNCTIES in het leven geroepen, waarbij medewerkers zelf hun werk op oranje of rood kunnen zetten als er zich tijdelijk moeilijke (privé)situaties voordoen. Een eyeopener vond ik dat!
Alle leiders in dit ronde tafelgesprek waren het erover eens dat als je je zorgen moet maken over je thuissituatie, dit de productiviteit en betrokkenheid op het werk niet ten goede komt. Het belang van het faciliteren van zorg naast het werk wordt ook hier gelukkig (h)erkend.
Bij Koninklijke Auping bijvoorbeeld is er voortdurende afstemming met de individuele werknemer om te luisteren naar waar mensen tegenaan lopen in hun privé of op het werk. Rust nemen is niet alleen een boodschap richting de klant door de producten die men verkoopt, maar zeker ook een actieve boodschap aan de interne medewerker. Daarnaast geeft Jan-Joost Bosman van Auping te kennen dat men o.a. in mantelzorg situaties ook een beroep kan doen op hulp vanuit het sociale fonds dat zij hebben. Een fonds dus voor de medewerker én hun gezin/familie. Ook een mooi voorbeeld!
Of wat te denken van het DREAMTEAM dat bij Koninklijke Van Wijhe Verf B.V. al jaren geleden is opgericht? Medewerkers in dit dreamteam organiseren zelf samen steeds weer nieuwe kennisevents, workshops en bijeenkomsten op het gebied van duurzaamheid, DI en #vitaliteit. Heel leuk idee Marlies van Wijhe!
Dank aan deze leiders om dit te delen en ook aan Harry Hummels, hoogleraar bij Universiteit Maastricht, voor het onderzoek naar welzijn in werk en de invalshoeken die in het ronde tafelgesprek door hem uitgelicht werden!
Een terechte conclusie van Michiel de Haan: “Het is niet bijzonder dat wíj dit doen, het is bijzonder dat andere werkgevers dit níet doen!” En zo is het.
Bron: Mantelzorg met Beleid - Gerrie de Haart