Artikel

Stormachtig Stil

Roze of homoseksuele ouderen vormen een ‘onzichtbare’ groep in onze samenleving. Er is weinig over hen bekend, deels omdat ze hun verhalen ‘stil’ of ‘geheim’ houden. Hun levens waren echter vaak ‘stormachtig.’

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
20 december 2022 | 2 minuten lezen

Roze of homoseksuele ouderen vormen een ‘onzichtbare’ groep in onze samenleving. Er is weinig over hen bekend, deels omdat ze hun verhalen ‘stil’ of ‘geheim’ houden. Hun levens waren echter vaak ‘stormachtig.’ Lees ‘Stormachtig Stil’ van schrijver Eveline van de Putte als je hen wilt begrijpen. Zie mijn recensie in GERON schrijft Prof. Dr. Tineke A. Abma, Executive director Leyden Academy on Vitality and Ageing : https://lnkd.in/e8tnkeiu                                

Stormachtig Stil bevat 27 persoonlijke narratieven van homoseksuele- en transgender ouderen. Het zijn levensverhalen over gevoelens van uitsluiting, verlies en verdriet, maar ook over de ontwikkeling van kracht, eigenheid, vrijheid en verbondenheid. Vaak gaat dit gepaard met verzet tegen stigmatiserende ideeën en negatieve beeldvorming over LHBTI+ ouderen. Door middel van het delen van zeer persoonlijke ervaringen zet het boek in op wederzijdse herkenning, begrip en respect tussen (homo- én heteroseksuele) mensen.  

De levensverhalen zijn zeer divers. Terwijl de één, zoals Magda Romgens (85), getrouwd is geweest in een heterohuwelijk, en pas op latere leeftijd tegenover gezin en familie uit de kast is gekomen, zijn er anderen die nooit trouwden en enkel kortdurende relaties hadden.

We zien ook verschillen in opstelling. Er zijn ouderen met een opvallend actieve en ‘activistische’ levenshouding, met Magda als Mrs. Senior Pride en Roze ambassadeur Manon Linschoten voorop, maar ook ouderen die minder op de voorgrond treden.

Grootste gemene deler in de verhalen is de dynamiek waarin er enerzijds sprake is van de ervaring ‘anders’ te zijn en als zodanig te worden ‘geclassificeerd’ - wat zowel pijnlijke gevoelens van uitsluiting oplevert als gevoelens van trots en ‘rijkdom’ - en anderzijds de behoefte om te worden (h)erkend als méns. 

Belangrijk om te beseffen is dat de mensen in het boek de moed hadden om hun verhaal te delen, zelfs met naam en foto. Nog altijd durft de meerderheid van de LHBTI+ ouderen dit niet uit angst voor herkenbaarheid en de mogelijk negatieve gevolgen daarvan.

Alle geportretteerden hebben een bijzonder leven gehad en nu ze op leeftijd zijn en zorg en ondersteuning nodig hebben is het goed om meer te begrijpen van het leven dat zij hebben geleid. Kennis van diversiteit draagt bij aan zorg op maat. Een aanrader dus voor mensen in de zorg en het sociale domein om kennis van te nemen.

Luister ook onze podcast serie Trans & Oud(t): https://lnkd.in/e3BiKgQe

Met dank aan Jolanda Lindenberg (redacteur GERON)

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties