Blog

Dat zijn de regels! En de menselijke maat?

Profielfoto van Ila Hensen
16 augustus 2023 | 2 minuten lezen

De mantelzorgmakelaar vertelt...

Een filmpje op LinkedIn blijft mij bij. Een 92-jarige man staat voor de rechter. Hij heeft met hoge snelheid door rood gereden. ‘Meneer, waarom die haast?’ Rustig kijkt de man de rechter aan en vertelt over zijn gehandicapte zoon die kanker heeft en met spoed naar het ziekenhuis moest. De rechter is geraakt door deze oude man die zijn leven lang zorgt voor zijn zoon. Hij prijst de oude vader voor zijn liefde en zorg en zegt dat er geen verdere stappen zullen worden ondernomen. Deze rechter koos voor de menselijke maat.

Dit was in Amerika, maar hoe verhouden wij in Nederland ons tot de regels?

Tijdens het keukentafelgesprek gaat het mis...

Mevrouw Van Laren van 87 wordt iedere ochtend anderhalf uur geholpen door de dames van Saar aan Huis. Door de toenemende zorgvragen en personeelstekorten kan de reguliere thuiszorg niet dagelijks langskomen. Haar kinderen zagen hun moeder langzaam achteruit gaan door onrust en eenzaamheid. Zij wonen niet in de buurt en hebben daarom via de zorgverzekeraar Saar aan Huis ingezet om hun moeder te helpen bij het opstarten van de dag. De Saars helpen haar uit bed, helpen met wassen en aankleden en het ontbijt. Ze bereiden het avondeten voor en brengen daarna de keuken aan kant. Na een praatje met een kopje koffie is mevrouw Van Laren klaar voor de dag. ‘Tot morgen, mevrouw Van Laren’, klinkt het monter, ‘morgen neem ik de boodschappen mee’.

Dan belt Marianne, de oudste dochter, mij op. ‘Kunt u ons helpen? Mijn moeder krijgt goede zorg, maar het maximum aantal uren dat de zorgverzekeraar vergoedt, wordt binnenkort bereikt waardoor de vergoeding stopt.’ We bespreken alle opties en besluiten een beroep te doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en een persoonsgebonden budget (pgb) bij de gemeente aan te vragen.

Eerst schrijf ik een persoonlijk plan met daarin de problematiek, de oplossing en de financieringsmogelijkheid (het pgb). Ook meld ik de begeleiding door Saar aan Huis aan. Maar daar gaat het mis… Tijdens het ‘keukentafelgesprek’ legt de Wmo-consulente uit dat de gemeente eerst kijkt wat iemand zelf of via het sociale netwerk kan oplossen. Vrijwilligers kunnen mevrouw toch helpen? Ook zijn er boodschappendiensten en maaltijdservices waar ze gebruik van kan maken. En voor persoonlijke verzorging kan ze de reguliere thuiszorg inschakelen. Huishoudelijke hulp valt onder de Wmo en wordt daarom wel toegekend.

Bij mevrouw Van Laren dringt het besef door dat ze haar Saars kwijtraakt. En ik verzucht inwendig: waar is de menselijke maat gebleven?

Om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, is ondersteuning door één partij niet alleen efficiënt, maar ook een mogelijkheid om eenzaamheid bij ouderen terug te dringen. De scheiding van zorgwetten en regels belemmert dit. 

 

De namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
1 reacties
Profielfoto van Corinda Van Tilborg
1 jaar geleden
Profielfoto van Corinda Van Tilborg
1 jaar geleden

Dit verhaal illustreert heel duidelijk het dilemma dat veel landen, inclusief Nederland, tegenkomen bij het balanceren van regels en de menselijke maat in de zorgverlening. Aan de ene kant zijn regels en richtlijnen belangrijk om gelijke en rechtvaardige zorg voor iedereen te waarborgen. Aan de andere kant is er ook de noodzaak om rekening te houden met individuele omstandigheden en behoeften, en soms af te wijken van strikte regels om de menselijke aspecten van zorg niet uit het oog te verliezen.In Nederland wordt geprobeerd om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en ondersteuning te bieden waar nodig. Het inzetten van vrijwilligers, sociale netwerken en andere beschikbare diensten kan hierin zeker een rol spelen. Echter, zoals blijkt uit het verhaal van mevrouw Van Laren, kan het rigide vasthouden aan regels en het scheiden van verschillende zorgwetten soms leiden tot onbedoelde gevolgen, zoals het verlies van vertrouwde en persoonlijke zorgverleners. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen regels en menselijke behoeften, vooral in situaties waar de zorg individueel maatwerk vereist. Dit vereist flexibiliteit in de toepassing van de regels en een bredere erkenning van de waarde van zorg die niet enkel gebaseerd is op technische efficiëntie, maar ook op menselijke connectie, comfort en welzijn. Dit kan mogelijk worden bereikt door voortdurende dialoog tussen beleidsmakers, zorgprofessionals en individuen die zorg ontvangen of verlenen, om zo een evenwicht te vinden tussen regelgeving en menselijke waardigheid. Mooi stukje goed verwoord!