Blog

Mantelzorgvriendelijk werken: de zin en onzin van een erkenning

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
9 oktober 2023 | 2 minuten lezen

Mantelzorgvriendelijk beleid

“Ehm…jij helpt toch met het doorvoeren van mantelzorgvriendelijk beleid, hè?” Na het overleg met een aantal regionale organisaties over mantelzorgondersteuning kwam ze op me af met deze vraag. “Ja dat klopt”, bevestig ik, en ik licht kort even toe wat het zoal inhoudt. “Nou, wij praten er binnen onze organisatie al een tijdje over dat we interesse hebben om mantelzorgvriendelijke werkgever te worden. Maar we hebben nog niet echt een stap gezet, en het blijft tot nu toe bij praten. Ik dacht misschien kan ik je eens uitnodigen.”

Aha, een proactieve medewerker dus. Het doet me deugd dat iemand die hier niet direct vanuit hogerhand een opdracht voor heeft gehad, toch een stap wil zetten en ziet dat er beweging nodig is om verder te komen.

Na er even op door gepraat te hebben, besluiten we dat zij het intern gaat overleggen en erop terugkomt. Zo gezegd zo gedaan. En toen kwam er na een tijdje een verrassend konijn uit de hoge hoed. “Tja.. ik ben er met een paar mensen nog eens in gedoken, en toen hebben we ontdekt dat we allang mantelzorgvriendelijke werkgever zijn! Tenminste.. die erkenning hebben we dus al, zelfs het bordje voor aan de muur hebben we terug gevonden.”

Er kwam een verrassend konijn uit de hoge hoed!

Deze gebeurtenis bracht mij weer terug naar waar het nu werkelijk om gaat. Ik begon na te denken over de zin en onzin van zo'n erkenning. Ook vanuit andere werkgevers kwamen vragen of ik wilde helpen om de eerder opgebouwde aandacht en uitgevoerde acties weer nieuw leven in te blazen. "We hebben wel een label dat we een mantelzorgvriendelijke organisatie zijn, maar eerlijk gezegd voelt het voor ons allang niet meer zo."

Op 16 november 10.00 u geef ik daarom een Webinar 'Mantelzorgvriendelijk werken; de zin en onzin van een erkenning' in samenwerking met het samenwerking- en kennisplatform Deelmee, waarbij we hierop inzoomen en ik de aanwezigen meeneem in goede en minder goede ervaringen.

  • Heeft zo’n erkenning meerwaarde?
  • Wat levert het je op en wat kost het?
  • Wat gebeurt er in de praktijk met een dergelijke erkenning?
  • Wordt hiernaar gevraagd? Wat voor periodieke controle volgt er?
  • Hoe zou je mantelzorgvriendelijk kunnen werken zonder erkenning?  

Ook de deelnemers krijgen vragen die aanzetten tot zelfreflectie en waarmee je na afloop (beter) kunt bepalen hoe je ondersteuning van de combinatie mantelzorg en werk voor jouw organisatie wilt vormgeven. Je wilt immers iets doen wat bij jullie bedrijf past!

Allerlei mogelijkheden die je hierin hebt als werkgever om mantelzorg op de agenda te zetten én te houden, komen voorbij. 

Deze sessie is daarom uitsluitend bedoeld voor werkgevers, HR-professionals en teammanagers.

 

 Klik op de link om de Webinar 'Mantelzorgvriendelijk werken; de zin en onzin van een erkenning' te volgen. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties