Veel ouderen hebben misschien geen Instagram, maar hun verhalen zijn wel insta-worthy!
2 februari 2024 | 1 minuut lezen
In onze wereld lijkt er iets te schelen in hoe we met de oudere generatie omgaan. Na flink wat gesprekken met de ouderen uit de wijk had ik vandaag een verdiepend gesprek met een flatbewoonster van een 55+ flat. En nog steeds valt me iets op: ouderen worden vaak betutteld alsof ze nog net zelf hun veters kunnen strikken, terwijl ze stiekem een schat aan levenservaring in hun rugzak dragen.
Het is me opgevallen dat in ziekenhuizen en voorzieningen iedereen, of je het nu wilt of niet, met de voornaam wordt aangesproken. Alsof 'Mevrouw' of 'Meneer' met pensioen is gegaan. En laten we niet eens beginnen over hoe weinig er naar hun mening wordt geluisterd. Alsof ze al hun goede ideeën en slimme trucs hebben ingeleverd bij de AOW-aanvraag.
Een wereld waar ouderen waar hun awesome individualiteit wordt gevierd.En dan die digitale jungle waar ze in worden gedropt. Veel ouderen zijn geen computerwizards, al hebben sommigen het op werk geleerd. Maar de meeste 75-plussers hebben meer moeite met het verschil tussen een like op Facebook en een betaling doen via internetbankieren dan wij denken. Banken sluiten kantoren en schrappen pinautomaten alsof ze een cyberdetox nodig hebben, en daar zitten sommige ouderen dan, met hun handen in het haar.
Een punt dat echt opviel in deze gesprekken is dat ze niet willen worden gezien als wandelende antiekstukken. Ze willen niet dat hun mening wordt weggezet als een stoffig boek dat niemand meer wil lezen. Nee, ze willen shinen, of het nu is door lezingen te geven, op school een oogje in het zeil houden, een rol te hebben in het verenigingsleven of gewoon een rockster te zijn in het verzorgingshuis.
Laten we het belangrijkste niet vergeten: geef ze de ruimte om te zeggen wat ze willen. Het is het begin van alles, echt waar. Laten we samen streven naar een wereld waar ouderen niet alleen als een stel grijze hoofden worden gezien, maar waar hun awesome individualiteit wordt gevierd. Het is tijd om ze niet alleen respect te geven, maar ook de kans om hun levenswijsheid met ons te delen op een manier die past bij de tijd van nu. Veel ouderen hebben misschien geen Instagram, maar hun verhalen zijn wel insta-worthy!