Digi-domotica wordt soms geassocieerd met minder contact en meer afstandelijkheid. Daarmee lijkt het haaks te staan op Wederkerig Wonen. Maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. "Thuistechnologie", heeft weinig met controle te maken.
Deze blog is geschreven in het kader van de Week van het Wederkerig Wonen die loopt van woensdag 15 mei t.m. dinsdag 22 mei 2024. Zie ook de eerdere aankondiging.
Digi-domotica wordt soms geassocieerd met minder contact en meer afstandelijkheid. Daarmee lijkt het haaks te staan op Wederkerig Wonen. Maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. "Thuistechnologie", heeft weinig met controle te maken, behalve als het om inbraak- en brandbeveiliging gaat. Echter, sociale personenalarmering, professionele personenalarmering en woning- & dagpatroonmonitoring voorkomt dat mensen bijvoorbeeld na een val uren, dagdelen en soms dagen op de grond liggen.
Per dag komen er in Nederland 280 ouderen op de spoedeisende hulp vanwege valpartijen. Er is geen statistiek over hoeveel van deze mensen langer dan 3 uur angstig en onopgemerkt op de grond hebben gelegen. Per saldo overleden er in 2021, als gevolg van hun ongelukkige val, 5400 mensen.
Vorig jaar rond Pinksteren schreef ik er na zo'n voorval, een blog over.
Woning- & dagpatroonmonitoring
Woning- & dagpatroonmonitoring geeft familie, mantelzorgers, ZorgSameBuren, wijkverpleging, en/of meldkamers een goed inzicht in het dagpatroon van alleenwonende zorgbehoevende mensen. Ook in het dag- en nachtpatroon van mensen met bijvoorbeeld dementie, de ziekte van Parkinson of een verstandelijke beperking. Sensoren meten de bewegingen van iemand in huis. Of een valpartij. Ook of iemand in de keuken is geweest, naar het toilet of naar buiten. Langzame achteruitgang van dementie kun je met deze vorm van monitoring opmerken. Je ziet het bijvoorbeeld als iemand de koelkast minder vaak gebruikt, dat het toiletbezoek toeneemt of dat iemand uit de slaapkamer is ’s nachts.
Slim wonen en levenWifi-sensoring
Leefstijlmonitoring via wifi-sensoring kan nog een stapje meer dan de nog maar een paar jaar geleden geïntroduceerde sensoring met diverse sensoren in de woning. Wifi-sensoring monitort niet alleen de persoon in de woning, maar ook of bijvoorbeeld de voordeur open blijft staan. Wifi-sensoring is een uitgebreidere techniek en goedkoper in prijs.
Wifi-sensoring draagt bij aan een betere beveiliging van de woning of ruimte. Het kan uitgebreid worden met heel veel domotica zoals een videodeurbel, deursloten en veiligheidsapparatuur, zoals een brand-alarm en lekkage sensor.
Gevoel van veiligheid
Digi-domotica draagt bij aan een groter gevoel van veiligheid, kan Wederkerig Wonen ondersteunen en kan mantelzorgtaken en taken van ZorgSameBuren verlichten. Ook de werkdruk van professionele zorgverleners kan erdoor verlicht worden.
Oefenen en Train de Trainer
In het kader van Wederkerig Wonen en Community-care kunnen welzijnswerkers en buurtverbinders veel meer kunnen doen om burgers vertrouwd te maken met Digi-domotica.
LaCoTA, en gelukkig ook steeds meer andere ondersteuningsorganisaties hebben daar al veel blogs over geschreven. In de visie van LaCoTA moet het leeuwendeel van de training van patiënten en woonzorgconsumenten niet aangeboden worden door zorgorganisaties (die zijn immers al zwaar overbelast) maar zoveel mogelijk door vrijwilligers bij welzijnsorganisaties, gemeentelijke Coalities tegen Eenzaamheid, consumentenorganisaties, ledenverenigingen en bibliotheken. Ook mantelzorgers, buurtverbinders en ZorgSameBuren kunnen een ondersteunende rol vervullen in de thuissituatie. Mogelijk ook vrijwilligers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.
Het betrekken van deze gremia, en vooral ook het ondersteunen van deze gremia, werkt alleen als er meer standaardisatie komt en modulen zoveel mogelijk bediend kunnen worden via een uniform centraal dashboard (op een dedicated tablet, smartphone of easy-phone) dat gecertificeerd gekoppeld kan worden aan oproepsystemen en de diverse meldkamers.
Reden voor LaCoTA om met diverse systemintegrators te werken aan meerdere varianten van SamenZorgTablets. In alle varianten is de info-app SamenZorg opgenomen. Daarin ook informatie over oefenlocaties en andere vormen van ondersteuning voor particulieren, mantelzorgers en ZorgSameBuren.
Niet één, maar alle domeinen gebundeld en toch eenvoudig
Domotica-oplossingen zoals een voordeurbel van doe-het-zelf-ketens kunnen worden toegevoegd. Beveiliging, personenalarmering, comfort, dienstverlening en zorg. Ook informatie over grote dienstverleners, goede maaltijdvoorzieningen, dienstverlening op basis van de WMO enzovoort.
Zelfs gecertificeerde beeldbeloplossingen om na een alarm- of zorgoproep in contact te zijn met een hulppost of meldkamer. En als het nodig is moderne complete oplossingen voor Clusters Comfortwoningen, Verzorgingshuiszorg Thuis (VPT) of Ziekenhuiszorg Thuis.
Meer lezen;
Leefstijlmonitoring als aanvulling op alarmknop