Blog

Vrijwilligerswerk doen, zorgt voor een stevig betrokken netwerk

Vrijwilligerswerk doe je niet allen voor een ander maar ook voor jezelf
Profielfoto van Rianne Burgers
14 mei 2024 | 1 minuut lezen

Tijdens een kennismakingsgesprek met een nieuwe kandidaat vrijwilliger, komt er regelmatig in het gesprek naar voren ik wil graag iets doen voor een ander. En dat is ook zeker waar. Toch zeg ik dan: "je doet het hopelijk ook voor jezelf, om zelf ook een leuke dag te ervaren of een goed gevoel te krijgen door je vrijwilligerswerk". Dat wordt niet altijd zo gezien. Het doen van vrijwilligerswerk en het netwerk dat hierdoor ontstaat kan zelfs je leven redden heb ik vandaag ervaren. 

Vandaag kreeg ik een telefoontje van een collega uit een van de locaties en zij vroeg of ik haar kon helpen aan het adres van een vrijwilliger. Dit geef ik niet zo maar door, dus ik vraag even door. Er is een vrijwilliger vandaag niet aanwezig en de collega vrijwilligers hebben al gebeld en een appje gestuurd, maar er komt geen reactie op. De collega verteld dit is niets voor deze vrijwilliger er komt altijd een reactie, wij maken ons zorgen en er staat al een vrijwilligster klaar om naar zijn huis te gaan. 

Wat is het geweldig dat vrijwilligers en medewerkers, naar elkaar omkijken, dat je een team bent

Ik geef het adres door en vraag of ze mij op de hoogte willen houden. Dan blijkt dat er nog een foutje zit in het huisnummer maar de vrijwilligster is snel bij het juiste huis. De deur wordt niet opengedaan, zij gaat opzoek naar hulp, als deze gevonden is gaan ze samen naar binnen. Hier treffen zij de vrijwilliger in verwarde toestand aan op de bank. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. We hopen dat het goed gaat komen met deze vrijwilliger. 

Wat is het geweldig dat vrijwilligers en medewerkers, naar elkaar omkijken, dat je een team bent. Dit is voor mij een heel mooi voorbeeld van gelijkwaardige samenwerking. 

Waardigheid en Trots heeft dit jaar een filmpje bij ons opgenomen over gelijkwaardige samenwerking tussen formele en informele zorg. Daarin komen mooie voorbeelden voor, maar het voorbeeld dat ik hier deel in deze blog, dat is voor mij het echte gelijkwaardige samenwerken. Het èèn team zijn en naar elkaar omzien. 

 

Benieuwd naar het filmpje klik dan op onderstaande foto.  

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
1 reacties
Profielfoto van Corinda Van Tilborg
3 maanden geleden
Profielfoto van Corinda Van Tilborg
3 maanden geleden

Jeetje Rianne wat een verhaal en wat een geluk dat deze vrijwilligers zo naar elkaar omzien! Ik ervaar dat ook bij "onze" vrijwilligers eigenlijk is dat al een voorzorgcirkel op zich! Wat een geluk heeft deze vrijwilliger gehad met zo een groot netwerk om hem heen! Dankjewel voor het delen van het verhaal en van het filmpje.

Harte-groet Corinda