Blog

VWS wil dat mantelzorgers mee praten over wet wijziging Zorg en Dwang

Sinds 1 januari 2020 is er de Wet Zorg en Dwang. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet in hoe cruciaal de rol van mantelzorgers zijn
Profielfoto van Carin Scholtens
3 juni 2024 | 1 minuut lezen

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de waarde ingezien om de mening van mantelzorgers van mensen met dementie in een verpleegtehuis en andere zorginstellingen te horen met betrekking tot de Wet zorg en dwang. Mantelzorgers spelen een cruciale rol in het leven van hun naasten die in een zorginstelling verblijven. Zij zijn vaak degenen die zorg dragen voor de belangen en het welzijn van hun geliefden. Het zorgen voor hun naaste stopt niet wanneer ze niet meer thuis wonen.

De Wet zorg en dwang is van groot belang voor Iedereen die in een zorginstelling verblijft, omdat deze wet ervoor moet zorgen dat zij de zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben en verdienen, terwijl hun rechten en vrijheden worden gerespecteerd. Als Mantelzorgers hebben we een uniek perspectief en ervaringen die van onschatbare waarde kunnen zijn bij het vormgeven en evalueren van deze wet. Het is heel fijn dat het VWS dit erkend.

Mantelzorgers spelen een cruciale rol in het leven van hun naasten die in een zorginstelling verblijven.

Door naar ons te luisteren en ons te betrekken bij het beleidsproces, kan VWS ervoor zorgen dat de zorg en ondersteuning in zorginstellingen optimaal is en aansluit bij de behoeften en wensen van zowel de bewoners als hun naasten

We hebben vorig jaar mei waardevolle inzichten kunnen en mogen delen over hoe de Wet zorg en dwang in de praktijk wordt toegepast in Zorginstellingen. We hebben bijvoorbeeld aangegeven welke uitdagingen we ervaren bij het waarborgen van de belangen en het welzijn van onze naasten in een zorginstelling en welke verbeteringen wij graag zouden zien. Door naar de stem van ons mantelzorgers te luisteren, kon VWS een beter beeld krijgen van de behoeften en zorgen van ons en onze naasten, en hierop passende maatregelen nemen.

Een aantal plannen voor wijzigingen in de WZD hebben ze afgelopen woensdag weer met ons gedeeld en mochten we ook hier weer onze mening over geven. Dit nemen ze weer mee in hun voorstel naar de regering toe. Op  www.dwangindezorg.nl kun je volgen welke veranderingen er komen en zal later dit jaar ook het voorstel geplaatst worden.

Wij mantelzorgers zijn de oren ogen en stem van onze naasten. Het is daarom van groot belang dat wij een stem krijgen en serieus worden genomen in het zorgbeleid. Niet alleen door het ministerie maar ook door de zorginstellingen zelf.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties