Deelmee was uitgenodigd voor de bijeenkomst "Samen Optrekken", georganiseerd door NIZA, Netwerk Informele Zorg Apeldoorn. NIZA organiseert dit om de samenwerking tussen informeel & formeel een boost te geven. elkaar leren kennen, maakt samenwerken makkeli
27 juni 2024 | 1 minuut lezen
Tijdens de inspiratiebijeenkomst in Apeldoorn, ontmoet Informeel/Formeel.
Een ontmoeting tussen Welzijns/vrijwilligers organisaties zoals: de Zonnebloem, Humanitas, De Kap, De Klup en nog veel meer.
En organisaties zoals: Scholen, Zorgorganisaties, Foenix, De Gemeente, Deelmee, en ook hier waren er nog veel meer maar te veel om hier op te noemen.
Hier komt alles samenHet thema “Samen Optrekken” is een onderzoek dat Mariet Brands en Jean-Piere Wilkens (Hogeschool Utrecht), hebben gedaan (publicatie 2023). Samen optrekken richt zich op de competenties van Sociaal Werkers en verpleegkundigen in het samenspel formele & informele zorg.
De Zorg in Nederland moet veranderen willen we het uitvoerbaar en betaalbaar houden. Het samenwerken tussen informele- en formele zorg is hierin van groot belang. Het anders werken, het herverdelen van taken is lastig, dit vertelde ervaringsdeskundige Roelie van Guldener. De beroepskracht moet ook leren hoe ze de mantelzorgers/naasten van een zorgvrager, de juiste tools kunnen meegeven. Dus een stukje overdracht van je vak naar iemand vanuit het netwerk van de zorgvrager. Het is ook belangrijk dat de mantelzorger of naaste zijn eigen grenzen aangeeft.
Inleiding op het document SamenOptrekken
In de onderzoekslijn Zorg in Balans van het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning (Kenniscentrum Sociale Innovatie) staat het verbeteren van de samenwerking tussen formele en informele zorgverleners centraal. Er werden de afgelopen jaren samen met het werkveld competentieprofielen ontwikkeld waarin beschreven werd welke professionele competenties van belang zijn waar het gaat om samenwerken met informele zorgverleners in specifieke situaties. Er is op basis van de bestaande profielen nagedacht over wat er nodig is om in generieke zin, dus los van een specifieke situatie, aandoening of beperking, bekwaam te zijn in de samenwerking met informele zorgverleners. Dit document start met de basishouding waarna we inzoomen op het samenspel met de direct naasten, het bredere netwerk en het zorglandschap. Er wordt steeds gestart met competenties die zowel voor de verpleegkundige als de sociaal werker relevant zijn. Vervolgens worden de beroep specifieke competenties beschreven. In dit document wordt er ook door de verschillende brillen gekeken, door de bril van de vrijwilliger, de mantelzorgers, de beroepskrachten. Deze “door de bril van” stukjes tekst geven voorbeelden vanuit de praktijk.