Blog

Samen Optrekken

Deelmee was uitgenodigd voor de bijeenkomst "Samen Optrekken", georganiseerd door NIZA, Netwerk Informele Zorg Apeldoorn. NIZA organiseert dit om de samenwerking tussen informeel & formeel een boost te geven. elkaar leren kennen, maakt samenwerken makkeli
Profielfoto van Rianne Burgers
27 juni 2024 | 1 minuut lezen

Tijdens de inspiratiebijeenkomst in Apeldoorn, ontmoet Informeel/Formeel.
Een ontmoeting tussen Welzijns/vrijwilligers organisaties zoals: de Zonnebloem, Humanitas, De Kap, De Klup en nog veel meer.

En organisaties zoals: Scholen, Zorgorganisaties, Foenix, De Gemeente, Deelmee, en ook hier waren er nog veel meer maar te veel om hier op te noemen.

Hier komt alles samen

Het thema “Samen Optrekken” is een onderzoek dat Mariet Brands en Jean-Piere Wilkens (Hogeschool Utrecht), hebben gedaan (publicatie 2023). Samen optrekken richt zich op de competenties van Sociaal Werkers en verpleegkundigen in het samenspel formele & informele zorg. 

De Zorg in Nederland moet veranderen willen we het uitvoerbaar en betaalbaar houden. Het samenwerken tussen informele- en formele zorg is hierin van groot belang. Het anders werken, het herverdelen van taken is lastig, dit vertelde ervaringsdeskundige Roelie van Guldener. De beroepskracht moet ook leren hoe ze de mantelzorgers/naasten van een zorgvrager, de juiste tools kunnen meegeven. Dus een stukje overdracht van je vak naar iemand vanuit het netwerk van de zorgvrager. Het is ook belangrijk dat de mantelzorger of naaste zijn eigen grenzen aangeeft.

Inleiding op het document SamenOptrekken 

In de onderzoekslijn Zorg in Balans van het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning (Kenniscentrum Sociale Innovatie) staat het verbeteren van de samenwerking tussen formele en informele zorgverleners centraal. Er werden de afgelopen jaren samen met het werkveld competentieprofielen ontwikkeld waarin beschreven werd welke professionele competenties van belang zijn waar het gaat om samenwerken met informele zorgverleners in specifieke situaties. Er is op basis van de bestaande profielen nagedacht over wat er nodig is om in generieke zin, dus los van een specifieke situatie, aandoening of beperking, bekwaam te zijn in de samenwerking met informele zorgverleners. Dit document start met de basishouding waarna we inzoomen op het samenspel met de direct naasten, het bredere netwerk en het zorglandschap. Er wordt steeds gestart met competenties die zowel voor de verpleegkundige als de sociaal werker relevant zijn. Vervolgens worden de beroep specifieke competenties beschreven. In dit document wordt er ook door de verschillende brillen gekeken, door de bril van de vrijwilliger, de mantelzorgers, de beroepskrachten. Deze “door de bril van” stukjes tekst geven voorbeelden vanuit de praktijk.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
5 reacties
Profielfoto van Rianne Burgers
4 maanden geleden
Profielfoto van Rianne Burgers
4 maanden geleden

@Karin Gassseling, heel erg bedankt voor je uitnodiging, wat een mooie bijeenkomst was het. Ik denk dat het echt een boost geeft aan de samenwerking in Apeldoorn. De lezing door Mariet en Roelie was verhelderend. Het onderzoek en hun beschrijving van de competenties zijn bruikbaar voor de organsiaties waar de beroepskrachten, sociaal werkers en verpleegkundigen/verzorgenden, actief zijn. Volgens mij kunnen veel leden van Deelmee dit document verspreiden binnen de eigen organsiatie. Dit geeft goede handvatten. 

Profielfoto van Helena Linneweever-Priem
4 maanden geleden
Profielfoto van Helena Linneweever-Priem
4 maanden geleden

Wat een mooie samenwerking tussen de verschillende organisaties; ik zou zeggen voor herhaling vatbaar in veel meer gemeenten!

Profielfoto van Anieta Scholten
4 maanden geleden
Profielfoto van Anieta Scholten
4 maanden geleden

Wat een goede weergave van de bijeenkomst. Weer een stap verder om samen te werken. Ik heb voor mijn functie van vrijwillig wijkcoordinator bij De Kap ook weer e.e.a. geleerd. Dank voor het organiseren ervan.

Profielfoto van Tanja Beerten
3 maanden geleden
Profielfoto van Tanja Beerten
3 maanden geleden

Wat goed dat hier aandacht aan besteed wordt en wat goed om te lezen dat er zoveel verschillende organisaties met elkaar in gesprek gaan om de belangrijke doelgroep (Mantelzorgers) in het zicht te houden. 

Profielfoto van Anja Betten
3 maanden geleden
Profielfoto van Anja Betten
3 maanden geleden

Dank je wel, Rianne. Mooi document om mee te nemen naar onze organisatie en ons netwerk om hier aandacht voor te hebben.