Spreek je uit, deel en inspireer!
Print blogartikel
Na een intensieve week vol overleggen, plannen en ontmoetingen is het tijd om de balans op te maken van de afgelopen 2,5 jaar. Gedurende deze periode kreeg ik de prachtige kans om een nieuw avontuur te beginnen: het opzetten van voorzorgcirkels in Deventer. Dit avontuur begon dankzij een unieke samenwerking tussen Gea Sijpkes, bestuurder van WZC Humanitas in Deventer, Samen voor Sallandse Zorg, en Salland United. In mijn rol als projectleider preventie stond ik voor een boeiende uitdaging: het creëren van een gemeenschap waarin we om elkaar geven en voor elkaar zorgen.
De start van het avontuur
Het eerste jaar was gewijd aan verkennen, onderzoeken en veelvuldig overleggen. Samen met diverse projectgroepen bespraken we hoe we de voorzorgcirkels konden opzetten en, nog belangrijker, hoe we mensen konden bereiken. We moesten flink trekken en duwen om gemeenten en verschillende organisaties aan boord te krijgen. Gelukkig konden we voortbouwen op het werk van Henk Geene, die het concept van voorzorgcirkels met zijn boek "Voorzorgcirkels als antwoord op vergrijzing" op de kaart zette. Het idee begon aan terrein te winnen en al snel werd duidelijk dat we op de goede weg waren.
De verandering
"Samen bouwen we aan een hechte gemeenschap waarin zorg voor elkaar niet alleen een belofte is, maar een dagelijkse realiteit."Na een beginperiode waarin veel energie nodig was om partijen te overtuigen, zie ik nu een positieve verandering. De voorzorgcirkels lijken steeds meer ingebed te raken in de samenleving. Dit bleek duidelijk toen ik gisteren samenkwam met een grote groep ouderen die elkaar voorheen niet kenden. Het is hartverwarmend om te zien hoe deze diverse groep mensen nu met elkaar verbonden is.
De focus op kennisoverdracht
In de huidige fase van het project ligt de nadruk op kennisoverdracht. Het is essentieel dat het concept breed gedragen wordt. In de wijk Keizerslanden is bijvoorbeeld het initiatief 'Wijkgenoot' gestart. Hier werken verschillende organisaties intensief samen, maar het zijn vooral de buurtbewoners zelf die de verbinding zoeken. Jong en oud komen samen en bouwen aan een hechte gemeenschap waar men elkaar helpt. De voorzorgcirkels spelen hierin een cruciale rol. We zijn bezig met een train-de-trainer programma, zodat buurtbewoners samen met professionals het gedachtengoed verder kunnen verspreiden.
Voorzorgcirkels: van idee naar realiteit
Het mooie aan de voorzorgcirkel is dat het een instrument is om sociale cohesie te bevorderen, en dat iedereen het op eigen initiatief in de buurt kan starten. Maar hoe begin je? Houd het eenvoudig: nodig buurtbewoners uit, ga persoonlijk langs met uitnodigingen, en wek nieuwsgierigheid. Focus op de positieve ontwikkelingen en wat er mogelijk is, in plaats van op de problemen. Het belangrijkste is om te gaan doen! Samenwerken is de sleutel, niet overnemen. In het begin hoef je het woord ‘voorzorgcirkel’ niet eens te noemen; de cirkel ontstaat vanzelf zodra er sociale cohesie is.
De lange adem
Het opzetten van voorzorgcirkels vereist een lange adem. Soms lijkt het proces traag te verlopen, maar elke kleine stap vooruit is een overwinning. Zelfs als er in het begin maar drie mensen komen opdagen, is dat al een prachtig begin. Blijf enthousiast, denk buiten de gebaande paden en wees geduldig. Jouw enthousiasme is aanstekelijk.
Dankbaarheid
Terugkijkend op wat er in de afgelopen jaren is bereikt, voel ik intense dankbaarheid. Het zien ontstaan van verbindingen tussen mensen die eerst vreemden voor elkaar waren, en het feit dat deze contacten hebben bijgedragen aan het verminderen van eenzaamheid, maakt me trots. Dat ik hieraan een bijdrage heb mogen leveren, vervult me met een diep gevoel van voldoening.
De reis van de voorzorgcirkels in Deventer is nog lang niet ten einde. Maar nu al is duidelijk dat we samen iets moois hebben neergezet: een gemeenschap waarin mensen voor elkaar zorgen, omdat ze elkaar kennen. Laten we blijven bouwen aan een samenleving waar niemand er alleen voor staat.