Blog

Een ontroerende ervaring in het Huis van Herinnering

Zaterdag jongstleden mocht ik mijn verhaal over dementie delen in het Openluchtmuseum in Arnhem voor een enthousiast publiek van meer dan 200 mensen. Het was een onvergetelijke gelegenheid, en de hartverwarmende reacties van de aanwezigen raakten me diep.
Profielfoto van Anita Linskens
27 september 2024 | 2 minuten lezen

Afgelopen zaterdag had ik de eer om te spreken over mijn ervaring met dementie in het Openluchtmuseum in Arnhem, voor een volle zaal van meer dan 200 mensen. Het was een bijzondere gelegenheid, en de bijzonder warme reacties van de aanwezigen hebben me zeer ontroerd.

Na mijn lezing kwamen veel mensen naar me toe om hun waardering te uiten en hun eigen ervaringen met me te delen. Het was ontroerend om te zien hoe mijn verhaal hen had geraakt en hen aanspoorde om openhartig te zijn over hun eigen ervaringen met dementie. Deze interactie gaf me een gevoel van voldoening en het moedigt me aan om mijn werk voort te zetten. Het is zo geweldig om te weten dat mijn stem kan bijdragen aan bewustwording en het doorbreken van taboes rondom dit onderwerp.

Het Huis van Herinnering is het resultaat van jarenlange inzet en onderzoek naar de behoeften van ouderen met dementie

Thuiskomen in het Huis van Herinnering

Een essentieel onderdeel van mijn ervaring was het Huis van Herinnering, dat sinds begin 2024 deel uitmaakt van het Openluchtmuseum. Dit huis biedt een gastvrije plek voor ouderen met dementie en hun begeleiders, vol herkenbare voorwerpen en geluiden uit de jaren '60 en '70. Het doel van het Huis van Herinnering is om ouderen weer in hun kracht te zetten door herinneringen op te roepen via zintuiglijke prikkels.

De ontwikkelde programma's zijn gericht op het versterken van het gevoel van eigenwaarde bij deze ouderen. Het is prachtig om te zien hoe, door middel van geluiden, muziek en geur vergeten herinneringen weer tot leven komen. Voor de begeleiders biedt het de mogelijkheid om bijzondere momenten te beleven, waarin hun naaste weer even de persoon kan zijn die zij ooit waren.

Anita Linskens spreekt met Gerjoke Wilmink, directeur van AlzheimerNL 

Anita Linskens met Gerjoke Wilmink, directeur AlzheimerNL

Een betekenisvolle impact

Het Huis van Herinnering is het resultaat van jarenlange inzet en onderzoek naar de behoeften van ouderen met dementie. Het feit dat deze plek niet alleen toegankelijk is voor ouderen, maar ook voor hun familie en zorgprofessionals, maakt het echt een waardevolle aanvulling op ons zorglandschap.

De dag in het Openluchtmuseum zal ik niet snel vergeten. Het is een prachtplek waar verhalen tot leven komen, en waar we samen het gesprek over dementie kunnen aangaan. Ik ben enorm dankbaar dat ik mijn ervaring heb mogen delen en dat ik bij heb kunnen dragen aan het vergroten van het bewustzijn over dit belangrijke onderwerp.

Meer informatie over het Huis van Herinnering kun je vinden op de website van het Openluchtmuseum

Foto's: Linde Berends 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties