Blog

Het échte gesprek

Afgelopen week zijn we gestart met “het echte gesprek”, een bijzonder project waarin 600 jongeren van de opleiding Toegepaste Psychologie aan Saxion in gesprek gaan met ouderen.Wat een geweldige samenwerking tussen Wijkgenoot, De Bloemendal, Humanitas Dev
Profielfoto van Corinda Van Tilborg
30 september 2024 | 1 minuut lezen

Afgelopen week zijn we gestart met “het echte gesprek”, een bijzonder project waarin 600 jongeren van de opleiding Toegepaste Psychologie aan Saxion in gesprek gaan met ouderen bij Bloemendal Deventer en WZC Humanitas Deventer.

Het idee voor dit project ontstond in 2023, toen ik studenten van het vak Levenslooppsychologie begeleidde bij een opdracht voor de voorzorgcirkels. In december dat jaar ben ik samen met Anne Kolthof van Saxion gaan nadenken over hoe we jongeren kunnen koppelen aan ouderen, en tegelijkertijd het vak Gesprekstechnieken een nieuwe invulling kunnen geven. Zo ontstond een laagdrempelige manier voor eerstejaarsstudenten om kennis te maken met het werkveld. Ouderen werden uitgenodigd om hun levenservaringen te delen en werden geïnterviewd door de studenten. Het project begon klein, maar groeide al snel uit toen Wijkgenoot, WZC Humanitas, Bloemendal en de Buurbrouwerij Bloemendal zich erbij aansloten.

Dit initiatief richt zich op het benutten van de kennis en interesses van thuiszittende ouderen, en het verbinden van deze ouderen met jongeren en studenten. De waarde van deze ontmoetingen gaat veel verder dan alleen het uitwisselen van ervaringen; het zorgt voor wederzijds begrip, versterkt gespreksvaardigheden en introduceert een vernieuwende onderwijsaanpak waarin het delen van ervaringen een centrale rol speelt. Door ouderen te benaderen op basis van wie ze zijn en wat ze te bieden hebben, worden ze niet alleen gestimuleerd, maar ook in hun kracht gezet. De studenten kregen zo een unieke kans om te leren van de rijke levenservaringen van de ouderen.

Vrijwilligers hebben rondleidingen verzorgd bij De Bloemendal, en ook bij WZC Humanitas in Deventer werd ondersteuning geboden. Na afloop waren zowel de studenten, ouderen als vrijwilligers erg enthousiast. De gesprekken waren levendig en vol verrassingen, met veel gelach en ook hier en daar een traan. De vragen die werden gesteld, gingen verder dan de standaard onderwerpen: “Hoe voelt ouder worden voor jou?” en “Als je terugkijkt op je leven, welke momenten zijn dan het meest levendig in je herinnering?” Studenten wilden niet alleen weten hoe het is om ouder te worden, maar wilden vooral dieper duiken in de herinneringen van de ouderen. Voor velen was het lang geleden dat ze op deze manier bevraagd werden, wat soms tot emotionele momenten leidde.

Het resultaat was niet alleen een uitwisseling van kennis, maar ook van warmte en begrip tussen verschillende generaties. Het delen van levenservaringen bleek niet alleen leerzaam en waardevol, maar ook een ontzettend leuke manier om bruggen te slaan tussen jong en oud.

Wat een geweldige samenwerking tussen Wijkgenoot, De Bloemendal, De Buurtbrouwerij, WZC Humanitas Deventer en Saxion! We kijken uit naar de volgende 16 bijeenkomsten!

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties