Blog

Werkgevers en mantelzorg

Profielfoto van Ila Hensen
14 oktober 2024 | 2 minuten lezen

De Mantelzorgmakelaar vertelt…

Zorg je voor een naaste, dan weet je waarschijnlijk zelf dat de druk op mantelzorgers is toegenomen. Langer zelfstandig thuis blijven wonen is de norm, maar dat kan alleen met de inzet van mantelzorgers. En zij die werk combineren met mantelzorg staan extra onder druk. Dat het mantelzorgers af en toe te veel wordt, hoor je hen niet snel zeggen.

Ik hoor en zie de worsteling van mantelzorgers om een balans te vinden tussen de zorg voor ouders, kind of partner, en te presteren op het werk. En altijd bereikbaar willen zijn, want ‘stel dat er iets gebeurt met mams’.

Mantelzorg, onderdeel van duurzame inzetbaarheid, een win-win situatie!

Iedere situatie is anders, maar veel werkende mantelzorgers hebben gemeen dat ze willen blijven werken. Het werk en de contacten met collega’s leiden af van de zorgen thuis. Werk biedt regie over hun eigen leven.

Toch zijn er mantelzorgers die minder gaan werken of (tijdelijk) stoppen met werken omdat de zorgtaken te zwaar of te langdurig zijn om te combineren met hun baan. Ook kan die combinatie tot ziekteverzuim leiden.  

Sonja en Bart

Sonja zorgt voor haar man Bart die de ziekte van Parkinson heeft. Daarnaast werkt ze bij een organisatie die huishoudelijke ondersteuning biedt aan ouderen. Mede door haar lichamelijke beperking is het zwaar werk, toch doet ze het graag. Ze vindt het fijn om iets te betekenen voor mensen. Tegelijkertijd ziet Sonja dat Bart verder achteruitgaat en meer zorg nodig heeft. Hoe moet het nu verder? Doordat Sonja al eens een burn-out heeft gehad, herkent ze de signalen. Ze kan niet meer en meldt zich ziek. Maar de mantelzorg gaat gewoon door.

Sandra

Sandra, HR-adviseur bij een opleidingsinstituut in de Randstad, wil mantelzorg als onderdeel van duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie op de kaart zetten. Uit onderzoek door het Sociaal Cultureel Planbureau (2020) blijkt dat 1 op de 4 werkenden betaald werk combineert met mantelzorg. Sandra’s directie ziet dat anders: ‘voor zover wij weten ondervinden onze medewerkers geen problemen door het verlenen van mantelzorg’. Sandra twijfelt daaraan en vraagt mij met haar mee te denken hoe zij mantelzorg onder de aandacht kan blijven brengen.

Wat kunnen werkgevers doen om te voorkomen dat medewerkers verzuimen of zich ziekmelden als gevolg van overbelasting door de combinatie van werk en mantelzorg? Maak mantelzorg bespreekbaar en creëer een bedrijfscultuur waar mantelzorg een normaal gespreksonderwerp is. Wanneer de werkgever verzuimpreventie hoog op de agenda heeft staan is de kans groter dat een mantelzorger kan blijven werken. Zo ontstaat er een win-winsituatie.    

Gelukkig hoor ik ook vaak: ‘het valt niet mee, Ila, maar mijn werkgever denkt mee. Ik ben zo blij dat hij jou heeft ingeschakeld. Dat geeft mij rust.’ Mij stemt het hoopvol.

De namen zijn om privacyredenen gefingeerd. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties