Blog

Aquamentie en Zwementie

Ontdek hoe Aquamentie en Zwementie mensen met dementie ontspannen en ondersteunen door middel van speciale wateractiviteiten. Lees meer over deze bijzondere manier van bewegen!
Profielfoto van Jan Koster
16 oktober 2024 | 2 minuten lezen

Aquamentie en Zwementie zijn bewegingsactiviteiten in het water, speciaal ontworpen voor mensen met dementie, van jong tot oud, die nog thuis wonen samen met hun mantelzorgers of begeleiders. Beide programma's bieden lichaamsbeweging in een veilige, gestructureerde omgeving, waarbij ontspanning en welzijn centraal staan.

Met zorgvuldig opgezette programma's, afgestemd op zowel de deelnemers als hun begeleiders, biedt het zwemmen of rustig dobberen een ontspannende ervaring.

Aquamentie

Wat is het?

Aquamentie is een vorm van aquatherapie, waarbij zachte lichaamsbeweging in verwarmd water centraal staat. De activiteit is gericht op mensen met dementie en stimuleert motorische vaardigheden, de bloedsomloop, en bevordert ontspanning. Het warme water helpt de spieren te ontspannen en vermindert pijn en stijfheid.

Wie biedt het aan?

Aquamentie wordt vaak georganiseerd door gespecialiseerde zorginstellingen, lokale zwembaden, of fysiotherapeuten met ervaring in het werken met ouderen en mensen met dementie.

Voor wie is het bedoeld?

Aquamentie is geschikt voor mensen met (beginnende) dementie, zoals de ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie. De sessies kunnen worden aangepast aan de fysieke en mentale mogelijkheden van de deelnemers.

Waar en hoe wordt het aangeboden?

De activiteit vindt plaats in verwarmde zwembaden van zorginstellingen, revalidatiecentra of lokale zwembaden. De sessies worden begeleid door gekwalificeerde professionals zoals fysiotherapeuten en zweminstructeurs, vaak in kleine groepen.

Met wie?

Naast de deelnemers zijn vaak mantelzorgers, vrijwilligers of familieleden aanwezig om ondersteuning te bieden, samen met professionele begeleiders.

Vervoer en omkleden

Vervoer kan geregeld worden door de zorginstelling of vrijwilligersorganisaties, maar familieleden of mantelzorgers kunnen hier ook in voorzien. Hulp bij het omkleden wordt verleend door zorgverleners of vrijwilligers.

Kosten

De kosten variëren, afhankelijk van de aanbieder, en liggen vaak tussen de €5 en €20 per sessie. Een deel van de kosten kan worden vergoed door zorgverzekeraars als het onderdeel is van een revalidatie- of zorgtraject.

 

Zwementie

Wat is het?

Zwementie lijkt op Aquamentie, maar legt meer nadruk op lichte zwemactiviteiten voor mensen met dementie. De bewegingen in het water worden aangepast aan de capaciteiten van de deelnemers, zodat het veilig en plezierig blijft.

Wie biedt het aan?

Net als Aquamentie wordt Zwementie vaak georganiseerd door zorginstellingen, fysiotherapeuten, of zwembaden die gespecialiseerd zijn in activiteiten voor mensen met dementie.

Voor wie is het bedoeld?

Zwementie richt zich op mensen met lichte tot matige dementie, die nog in staat zijn zelfstandig of met begeleiding in het water te bewegen.

Waar en hoe wordt het aangeboden?

De activiteit wordt meestal georganiseerd in lokale zwembaden die zijn aangepast voor speciale doelgroepen. De zwembaden zijn vaak verwarmd voor extra comfort.

Met wie?

De begeleiding wordt verzorgd door zweminstructeurs, fysiotherapeuten of andere professionals die ervaring hebben met dementie. Mantelzorgers en familieleden kunnen ook een rol spelen bij de ondersteuning.

Vervoer en omkleden

Net als bij Aquamentie wordt vervoer vaak geregeld door de organisatie of vrijwilligers. Hulp bij het omkleden wordt geboden door professionals, vrijwilligers of mantelzorgers.

Kosten

De kosten van Zwementie zijn vergelijkbaar met die van Aquamentie en liggen meestal tussen de €5 en €20 per sessie, waarbij zorgverzekeraars soms een deel van de kosten dekken.

 

Verschillen tussen Aquamentie en Zwementie

- Aquamentie legt de nadruk op rustige, therapeutische bewegingen en ontspanning in het water.

- Zwementie richt zich meer op lichte zwemactiviteiten en oefeningen die meer beweging vereisen.

 

Samenvatting

Aquamentie en Zwementie zijn wateractiviteiten voor mensen met dementie, georganiseerd door zorginstellingen, lokale zwembaden of gespecialiseerde fysiotherapeuten. Deelnemers worden begeleid door professionals en vaak ondersteund door mantelzorgers of vrijwilligers. Vervoer en omkleden worden meestal geregeld door de organisatie of vrijwilligers, en de kosten variëren, afhankelijk van de locatie en het zorgtraject.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties