Blog

Van de regen in de drup met een Wlz-indicatie?

Profielfoto van Ila Hensen
1 november 2024 | 2 minuten lezen

De Mantelzorgmakelaar vertelt…

Peter en Herman zorgen voor hun bejaarde vader, Cees, die vier jaar geleden zijn vrouw verloor. Sindsdien kampt hij met eenzaamheid en een alcoholverslaving, waardoor hij zijn leven geen richting meer kan geven. De broers zien hun vader fysiek en mentaal achteruitgaan. Omdat Cees niet goed voor zichzelf zorgt en het huishouden verwaarloost, hebben ze thuiszorg en huishoudelijke ondersteuning ingeschakeld. Helaas blijkt het onvoldoende; Cees blijft onverzorgd en het huis vervuilt steeds meer. Peter en Herman vinden het hartverscheurend.

'Niets doen is geen optie,' zegt Peter, wanneer hij me belt. 'Wat kunnen we doen om mijn vader een betere kwaliteit van leven te geven?'

Er is te weinig gekeken naar de invloed en gevolgen van de verslaving

Er is te weinig aandacht voor de impact van de verslaving.

Ik begin met het aanvragen van begeleiding bij de gemeente, en deze wordt toegekend. Eén keer per week komt er een aardige dame van Home Instead langs om een praatje te maken en samen met Cees naar operamuziek te luisteren, zijn grote passie.

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Cees intensievere zorg nodig heeft. Momenteel worden de zorgkosten door de zorgverzekeraar en de Wmo gedekt, maar voor langdurige en intensieve zorg kan een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) noodzakelijk zijn. Daarom doe ik een aanvraag bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het advies van de thuiszorg en de medische onderbouwing van de verslavingszorgbegeleider zijn hierin cruciaal. De CIZ-consulente bezoekt Cees en erkent de noodzaak van een indicatie, maar wil eerst intern overleggen over de hoogte ervan.

Dit is spannend, want aan een Wlz-indicatieprofiel is een budget gekoppeld voor de zorg. Voor Cees gaat het om thuiszorg, huishoudelijke ondersteuning en begeleiding. Zodra een indicatie is vastgesteld, moet degene die de zorg ontvangt een verplichte, inkomensafhankelijke bijdrage betalen aan het Centraal Administratiekantoor (CAK), ongeacht of de zorg wordt ingezet. De hoogte van de indicatie bepaalt of alle noodzakelijke zorg vanuit het Wlz-budget vergoed kan worden.

Na een paar dagen ontvang ik de Wlz-indicatie. Tot mijn schrik blijkt het budget alleen de thuiszorg te dekken! Terwijl Peter en Herman juist meer huishoudelijke ondersteuning en begeleiding willen inschakelen. Bovendien moet Cees nu ook een eigen bijdrage aan het CAK betalen.

Ik neem direct contact op met het CIZ om te vragen hoe deze indicatie is bepaald. Ik leg uit dat zonder vergoeding voor huishoudelijke hulp en begeleiding het risico op verwaarlozing groot is. Er is onvoldoende rekening gehouden met de impact van zijn verslaving.

Na een herbeoordeling erkent het CIZ de noodzaak voor een aangepaste indicatie, waarmee er voldoende budget beschikbaar komt voor extra zorg. Dit biedt Peter en Herman een enorme opluchting.

De namen zijn om privacyredenen gefingeerd. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties