Spreek je uit, deel en inspireer!
Print blogartikel
Toen mijn man André ziek werd en het direct duidelijk was dat hij niet meer beter zou worden, deed dat emotioneel veel pijn. De impact op hem was uiteraard enorm, en ook op mij. We hadden allebei veel stress van de onderzoeken, het wachten op uitslagen en daarna de uitslag zelf. De onzekerheid over het verloop van de ziekte veroorzaakte ook nogal wat stress.
Inkomensval na overlijden partner
Voor mij kwam daar in de loop van de tijd ook financiële stress bij, want hij bracht veruit het meeste inkomen in. Hoe langer hij ziek was, hoe verder zijn inkomen daalde. En ik raakte mijn baan kwijt en haalde daarna bij lange na niet meer het inkomensniveau dat ik gewend was. De hypotheek bleef echter gelijk en ziek zijn is duur, dus er kwamen nogal wat kosten bij. En hoewel André zijn uiterste best deed om mij goed verzorgd achter te laten, hield ik na zijn overlijden netto minder dan eenderde van ons oorspronkelijke gezamenlijke inkomen over. Ik verkocht binnen een jaar na zijn overlijden ons huis en ging kleiner wonen, dat scheelde veel kosten. Ik had me hier tijdens zijn ziekte op voorbereid, dus het overviel me niet.
Ik hield netto minder dan eenderde van ons inkomen over.Nabestaandenuitkering
Dat is bij veel andere nabestaanden wel anders, zeker als de hoofdkostwinner degene is die overlijdt. Slechts een kwart van de weduwen en weduwnaars krijgt een ANW- nabestaandenuitkering en dan kan het dus zomaar zijn dat je met lege handen staat na het overlijden van je partner. Je zit midden in de rouw, bent misschien uitgeput van het zorgen en dan moet je maar zien hoe je je inkomen verdient en je huur of hypotheek betaalt. Wil je weten of jij recht hebt op een uitkering na overlijden? Kijk dan op de site van de rijksoverheid, daar kun je alles vinden over een nabestaandenuitkering. Kijk bij je pensioenfonds of je ook een nabestaandenpensioen opbouwt als aanvulling op de uitkering (want die is niet heel hoog). Het is heel goed om je hier op tijd in te verdiepen, ook al is het nog niet direct aan de orde. Zeker als er sprake is van een eigen zaak, exen en een samengesteld gezin is het goed om hier op tijd in te duiken.
Houd rekening met de erfbelasting
Wat ik een paar keer van dichtbij heb zien gebeuren, is dat iemand een nieuwe relatie kreeg en ging samenwonen zonder iets te regelen. En toen overleed jaren later onverwacht degene die het huis bezat. Hoewel de volwassen kinderen het de nieuwe partner van hun vader gunden om in het huis te blijven wonen, moest die nieuwe partner toch het huis uit. Die kinderen moesten namelijk de erfbelasting betalen en konden dat niet zonder het huis te verkopen. Als je een huis erft loopt de erfbelasting al gauw in de tienduizenden euro’s en niet iedereen kan dat ophoesten, zeker als er niet voldoende geld op de bankrekening van de overledene staat om die kosten te dekken.
Dus voorkom onaangename verrassingen en verdiep je in je toekomstige financiën. Dat kan confronterend zijn, maar het kan je ook rust geven als je weet dat alles goed geregeld is.