Spreek je uit, deel en inspireer!
Print blogartikel
Naomi Dessaur is de oprichter van Dessaur Trainingen en initiatiefnemer van Naomi Maakt bespreekbaar. Met haar man, 2 dochters woont Naomi met veel plezier in Voorburg. In haar professionele carrière verzorgt Naomi trainingen voor professionals en is het daarnaast haar missie om een veilige wereld te creëeren voor kinderen. Een wereld waar kindermishandeling, huiselijk geweld en seksueel misbruik geen ruimte hebben. Een veilige wereld waarin elk kind kansrijk mag opgroeien!
Naomi schrijft;
Praten over seksualiteit is een must en tegelijkertijd ook ontzettend leuk! Het hoeft niet lastig of ingewikkeld te zijn...Waarom ik regelmatig berichten plaats over kinderen en jongeren en de digitale wereld (deze cijfers liegen niet en zijn best schokkend 🚨). ⤵
Een studie van WeProtect Global Alliance toont aan dat 68% van de Nederlandse jongeren ten minste één vorm van online seksueel geweld heeft meegemaakt.
🚩 54% ontving seksueel expliciete inhoud (van een volwassene)
🚩 33% ervoer dat seksueel expliciete afbeeldingen van hen zonder toestemming werden gedeeld
🚩 55% werd gevraagd om iets seksueel expliciets online te doen waarbij ze zich ongemakkelijk voelden
Ook zorgwekkend is dat kinderen gemiddeld al op 13,8-jarige leeftijd voor het eerst worden blootgesteld aan seksueel expliciete inhoud online. 🤯
Slechts twee jaar na de gemiddelde leeftijd waarop ze regelmatig toegang krijgen tot internet.
Dit is waarom ik ouders en opvoeders altijd aanmoedig om open gesprekken te voeren met hun kinderen over online veiligheid en seksualiteit, zodat kinderen weten hoe ze kunnen omgaan met potentiële risico's in de digitale omgeving.
Mijn advies aan ouders: Maak deze onderwerpen bespreekbaar.
Het kan soms moeilijk zijn, maar het gesprek is nodig.
💡 In de slides vind je tien stappen die jou vandaag nog kunnen helpen. Ik ben benieuwd hoe jij stap 4 doet. En wat jij van stap 8 vindt.
Als ouder leer je nergens hoe je met je kinderen kunt praten over alledaagse zaken. Laat staan over seksualiteit.
Dit is één van de redenen dat we ons er vaak ongemakkelijk bij voelen.
Velen van ons voelen wel de noodzaak om hierover te praten, maar weten niet goed hoe.
✅ Om je op weg te helpen kun je deze pagina checken: https://lnkd.in/eZW7wkk. Hier vind je een goudmijn aan tips en tricks hoe je open en ontspannen met kinderen praat over seksualiteit (en alle thema's die daarbij horen, zoals de online wereld).
Geen stress, geen awkward momenten - gewoon open en eerlijk praten 😉.
We kunnen onze kinderen niet altijd beschermen tegen de gevaren van de (online) wereld, maar we kunnen ze wel leren om zichzelf te beschermen en er zo goed mogelijk mee om te gaan.