Spreek je uit, deel en inspireer!
Print blogartikel
Wat bedoel ik met een ‘niet-gecontracteerde partij’? Dat is een zorgorganisatie die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar of met het Zorgkantoor, de uitvoerder van de Wet langdurige zorg (Wlz).
Bert, de man van de 78-jarige Trudy, wordt na een lange periode van zorg uiteindelijk opgenomen in een zorginstelling. Trudy beheert zijn persoonsgebonden budget (pgb) waaruit ze de zorg door een niet-gecontracteerde thuiszorgorganisatie, ZorgAanHuis, betaalt. Ze informeert ZorgAanHuis over de opname, maar wordt al snel op onaangename wijze geconfronteerd met de leveringsvoorwaarden van ZorgAanHuis.
Wat ging hieraan vooraf? Door Berts dementie neemt zijn zorgbehoefte toe en Trudy verzoekt mij een indicatie aan te vragen voor de Wlz. De indicatie wordt toegekend, maar de thuiszorg die al is ingezet kan door personeelstekort die extra zorg niet bieden. Via via wordt Trudy geattendeerd op ZorgAanHuis. Die kunnen wél twee keer per dag zorg leveren. Omdat ZorgAanHuis geen contract met het zorgkantoor heeft, moet bij het zorgkantoor een pgb worden aangevraagd. ‘Wil jij dat doen, Ila? Ik ga het zelf beheren.’ Het pgb wordt toegekend en ZorgAanHuis wordt daaruit betaald.
Maar Bert gaat verder achteruit. Trudy spreekt hierover met de dames van ZorgAanHuis en die zijn het met haar eens. De zorg voor Bert wordt Trudy te zwaar. Ze besluit Bert in te schrijven voor opname in een zorginstelling.
Dan wordt Trudy op een woensdag gebeld dat er een kamer vrij is. ‘Kunt u vrijdag langskomen? Wij horen maandag graag of u de kamer accepteert’.
Maandag belt Trudy mij. Ze neemt de kamer, maar hoe zit dat met het pgb? En ZorgAanHuis moet geïnformeerd worden. We verdelen de taken.
Na een paar dagen belt ze op: ‘ik moet ZorgAanHuis € 3.500,00 betalen omdat ze een maand opzegtermijn hanteren! Voor zorg die niet geleverd is!’
Vast een misverstand, denk ik en bel ZorgAanHuis. Ik leg uit: ‘Vanwege de wachtlijsten krijgt familie een paar dagen bedenktijd. Een cliënt kán niet voldoen aan jullie opzegtermijn, dan gaat de kamer naar een ander. Bovendien wordt het pgb per opnamedatum door het zorgkantoor beëindigd. Jullie hebben gezien dat de zorgbehoefte groot was en opname noodzakelijk. Mevrouw had geen andere keuze.’
Maar ZorgAanHuis houdt vast aan hun opzegtermijn.
Gesprekken en e-mails ten spijt, ZorgAanHuis weigert de opzegtermijn te laten vervallen.
Ondertussen overlijdt Bert, Trudy wil nog steeds niet betalen. ‘Het is onrechtvaardig, ik werk hier niet aan mee.’ Ze houdt haar rug recht, ook als ZorgAanHuis een incassobureau op haar afstuurt. Dat is het moment waarop ik een advocaat inschakel om Trudy bij te staan. Dat helpt. Tot haar opluchting laat ZorgAanHuis de claim uiteindelijk vallen.
Meer flexibiliteit en empathie had Trudy veel stress bespaard.
De namen zijn om privacyredenen gefingeerd.