Spreek je uit, deel en inspireer!
Print blogartikel
In 2013 werden mijn zus en ik plotseling mantelzorger van mijn moeder. Tot dat moment leefde ze een actief leven. Ze was zelfstandig en gezond. Opeens was dat weg. Het overviel mijn zus en mij in ons drukke leven met werk en gezin. Het eerste deel van dit tweeluik beschreef onze eerste ervaringen met mantelzorg. Het betekende voor ons beide dat we meteen in actie moesten komen. Er moest van alles worden georganiseerd en geregeld.
Waardevolle opbrengsten
Door het zorgen voor mijn moeder heb ik ook hele waardevolle ervaringen opgedaan. Ik ben blij met de waarden die ze me heeft meegegeven in haar wijze van opvoeden. Ze gaf me altijd vertrouwen en veel ruimte om me te ontwikkelen tot wie ik nu ben. In het zorgen voor haar kan ik mijn dankbaarheid daarvoor vormgeven. Ik ben trots op mezelf dat ik die zorgzaamheid in me heb. Mijn zus en ik zijn een goed team, ondanks onze diversiteit. Het samen zorgen voor onze moeder heeft onze relatie verdiept.
Een ander gevolg van het mantelzorgen is dat ik de dingen die belangrijk voor me zijn niet meer uitstel. Een voorbeeld daarvan is motorrijden. Ik gebruik elke gelegenheid om met de motor te reizen zolang ik dat fysiek nog kan. En dingen die ik op mijn hart heb houd ik niet langer meer voor me. Ik spreek het uit. Door het mantelzorgen ben ik milder en vriendelijker voor mezelf geworden. En daar is mijn omgeving ook blij mee!
Ik zie bij mijn schoonouders ook dat ze steeds meer gezondheidsproblemen krijgen. Ook mijn vrouw is nu dus mantelzorger en we praten daar veel over. Zoals veel ouderen waren ook haar ouders er niet op voorbereid. Ze worden telkens overvallen door nieuwe stressvolle gebeurtenissen. Door de zorgen en stress die dat met zich meebrengt wordt het steeds moelijker voor ze om te kijken naar wat ze willen en wat nog wél kan.
De gebeurtenissen met mijn moeder en haar ouders hebben ons de kwetsbaarheid van het leven laten zien. Daardoor zijn we zelf meer bewust gaan nadenken over ons eigen proces van ouder worden en welke keuzes we daarin willen maken. Mijn vrouw en ik hebben daar gesprekken over en delen dat met onze dochters.
Inspiratie
Nadat mijn moeder in het verzorgingshuis ging wonen werd het voor mij en mijn zus rustiger als mantelzorgers. Het gaf mij ruimte om na te denken over de vraag waarom het plotseling ‘moeten’ zorgen voor mijn moeder me zo overviel. Hoe moest dat niet zijn voor al die andere mantelzorgers? Wordt het sommigen niet teveel? Lukt het hen wel om grenzen te stellen? Komen ze nog voldoende aan hun eigen wensen en verlangens toe?
In mijn beroep als coach en trainer begeleid ik mensen op hun weg naar wat zij belangrijk vinden in hun leven en werk. Bij cliënten zie ik vaak hun worsteling met de balans tussen hun draaglast en hun draagkracht. Hun aandacht en inspanningen zijn vooral gericht op het blijven volhouden in de (ijdele) hoop dat het een keer beter wordt.
De oplossingen worden vooral gezocht bij het verminderen van de draaglast. Er is helaas weinig oog voor het versterken van draagkracht en veerkracht. Ze blijven veel van zichzelf eisen en vragen weinig van anderen. Ze vinden het moeilijk om aandacht voor zichzelf te hebben. Ook ik was mezelf daarin tegengekomen als mantelzorger van mijn moeder.
Mijn persoonlijke ervaringen als mantelzorger zijn een inspiratiebron voor me geworden. Ik ben me er van bewust dat ik veel steun heb gehad aan de vaardigheden die ik in mijn vak heb geleerd. Nu geef ik trainingen en cursussen aan zorgprofessionals en aan mensen die voor een ander zorgen. En ik coach mantelzorgers die zich zwaar belast voelen, om ze te helpen uit hun ‘overleefstand’ te komen. Zodat ze weer vitaal en veerkrachtig met de zorgsituatie kunnen omgaan.
Gelukkig gaat het weer de goede kant op met mijn moeder. Haar gezondheid blijkt gelukkig nog heel robuust te zijn! Ik hoop snel weer bij haar op bezoek te gaan.
Meer informatie
Richard verzorgt opleidingen aan casemanagers, WMO medewerkers en zorgprofessionals over het ondersteunen van mantelzorgers. Speciaal voor mantelzorgers die zich zwaar belast voelen heeft Richard de cursus ‘Nu ruimte voor jou’ ontwikkeld. Samen met het eBoek ‘Nu ruimte voor jou’, de online cursus ‘Kunst van ontspannen’ en het online coachprogramma ‘Coachfriend Mantelzorg’ biedt dat een compleet pakket voor mensen die zich zwaar belast voelen door hun zorgtaken.
Kijk voor meer informatie op de website van coachfriend.com