Activiteit

Leven in vrijheid in het verpleeghuis

15 maart
Woensdag 15 maart 2023
10:00 tot 11:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

We komen vanuit een zorgsysteem waarin het beheersen van risico’s en efficiency jarenlang de norm zijn geweest.

Open deuren

Leven en werken in vrijheid, dat is in een notendop de visie van Pedaja. Het verpleeghuis werkt vanuit het principe van open deuren voor de verpleeghuisbewoners. Dat biedt hun zoveel mogelijk de vrijheid hun leven in te richten zoals zij en hun naasten dat willen, binnen de grenzen die hun gezondheidssituatie hen stelt. Dat vraagt ook een andere manier van werken van de medewerkers.

Corne de Korte, Manager Waardenburgh, vertelt in dit Webinar over de groei die de organisatie en de medewerkers hebben doorgemaakt. ‘Van regels en afspraken naar vrijheid en loslaten, dat was wel even wennen voor de collega’s’, beaamt Corne. ‘Sinds we zijn gaan werken vanuit de filosofie van persoonlijke vrijheid, is er het nodige veranderd.’

Vrijheid voor bewoners

Vrijheid betekent op de eerste plaats dat de bewoners van Pedaja zoveel mogelijk de ruimte krijgen om hun leven naar eigen wensen en ideeën in te richten. In de praktijk betekent het dat met de cliënt en zijn of haar naasten wordt overlegd wat het beste bij de leefstijl van de bewoner past. ‘Wil iemand vroeg opstaan of laat, ontbijt op bed? Wat voor activiteiten wil of kan iemand doen?’. ‘We gaan uit van de individuele wensen van bewoners en ondernemen met hen activiteiten die daarbij passen. Als bewoners samen dingen willen doen, is dat prima. Ze kunnen naar de reguliere wekelijkse activiteiten, maar dat is geen vaste prik meer. Iedereen kan doen of laten wat hij wil.’

Anders werken

We komen vanuit een zorgsysteem waarin het beheersen van risico’s en efficiency jarenlang de norm zijn geweest. Strakke afspraken en vaste werkwijzen vormden het kader van waaruit gewerkt werd, in de hele sector. Voor de collega’s betekende het werken vanuit het principe van vrijheid een flinke verandering. Want wat je jarenlang op een bepaalde manier gedaan hebt, moet je nu anders gaan doen.

Meld je aan voor dit Webinar waarin Corne de Korte en Francine Visser ons meenemen vanuit de verschillende praktijk situaties, vragen beantwoorden, aandacht hebben voor ontwikkelingen, de omslag in denken, in ins & outs vanuit de praktijk.

 

Interesse in deze webinar? 

Minimaal 5 deelnemers. 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier. 

 

 

Profielfoto van Mike van Hove
Mike van Hove
1 jaar geleden
Profielfoto van Mike van Hove
Mike van Hove
1 jaar geleden

Ik ben zeer geïnteresseerd in dit webinair. Helaas ben ik niet in staat deel te nemen. Komt er nog een tweede webinair of is het mogelijk om een opname hiervan te krijgen? Wij zijn namelijk bezig om uit te zoeken hoe wij de leefruimte van onze bewoners kunnen vergroten en zoeken naar mogelijkheden/ Inspiratie/ ervaringen van huizen die ons zijn voorgegaan.

Profielfoto van Corné de Korte
1 jaar geleden
Profielfoto van Corné de Korte
1 jaar geleden

Mike hallo,

Wij organiseren in het verlengde van dit Webinar nog 3 mogelijkheden voor een verdieping. Op 19 april a.s. van 09.00 - 10.00, van 10.15 - 11.15 en van 14.00 - 15.00 uur. Op welk tijd stip kan jij dan zet ik je op de lijst. Geef je in ieder geval op voor het Webinar, voor het geval dat we toch gaan opnemen, dan heb je ook toegang om het terug te kijken. 

Groet Corne

Profielfoto van Ellen Zomer
1 jaar geleden
Profielfoto van Ellen Zomer
1 jaar geleden

Hoi Mike,

Geef je in ieder geval op voor het Webinar. Mochten we toch besluiten voor een opname dan kan je deze in ieder geval terugkijken. Daarnaast organiseren we een verdieping op 19 april op 3 verschillende tijdstippen. Woensdag 19 april van 09.00 - 10.00 uur van 10.15 - 11.15 en van 14.00 - 15.00 uur. Wij horen graag wat je wilt, groet ook namens Corne. 

Profielfoto van Chantal Korzelius
1 jaar geleden
Profielfoto van Chantal Korzelius
1 jaar geleden

Helaas heb ik de webinar niet kunnen volgen door andere afspraken, maar had begrepen dat het ook zou worden opgenomen en dat er dan terug te kijken was. Klopt dit? En zo ja, waar en hoe kan ik terugkijken?

Profielfoto van Ellen Zomer
1 jaar geleden
Profielfoto van Ellen Zomer
1 jaar geleden

@Chantal Korzelius terugkijken van het Webinar kan in het Leernetwerk van Leven in Vrijheid van het verpleeghuis. Heb jij je al aangemeld bij het Leernetwerk? Daar staat nog heel veel meer wat je kan lezen en gebruiken om verder te komen met het Open Deurenbeleid. Kan jij delen van waar je interesse hierin? Zijn jullie hier ook mee bezig? 

Profielfoto van Chantal Korzelius
1 jaar geleden
Profielfoto van Chantal Korzelius
1 jaar geleden

Hi Ellen, 

Wij zijn erg bezig met het in vrijheid wonen en leven en alles wat daarbij komt. dus ook met het openen van alle deuren. 

Als ik mij wil aanmelden bij het leernetwerk, kan dat dan gewoon? Volgens mij hebben wij dat nog niet binnen Groenelaa. 

Chantal

Profielfoto van Chantal Korzelius
1 jaar geleden
Profielfoto van Chantal Korzelius
1 jaar geleden

Ik heb mij inmiddels aangemeld voor het leernetwerk, wacht nu op toelating.