Symposium Perspectieven op dementie Zwolle
Dementie
Wat is jouw beeld van leven met dementie? Hoe kijk jij naar iemand met dementie? Jouw perspectief beïnvloedt hoe jij met mensen met dementie omgaat.
Tijdens een middagsymposium geven we graag een inkijkje in verschillende maatschappelijke, filosofische en levensbeschouwelijke perspectieven op dementie, en welke alledaagse en existentiële zingevingsvragen daar bij kunnen komen kijken. Hebben mensen met dementie wat te geven in de samenleving? Kun je met dementie goed leven? Hoe denk je over identiteit bij dementie?
We bediscussiëren wat de verschillende perspectieven betekenen voor hoe jij en wij als samenleving dementiezorg en -ondersteuning bieden. Ook geven we handvatten hoe je hierover in gesprek kunt gaan met mensen met dementie en hun naasten.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad) (Let op: er is een beperkt aantal plaatsen.)
Programma
Het definitieve programma volgt in mei.
Expositie
Over heersende beelden over dementie en zingevings- en levensvragen.
Perspectievenparade
• Het perspectief van ervaringsdeskundigen; de ervaringen van een persoon met dementie en hun naaste hoe de mensen om hen heen naar hen kijken. Volgt.
• Het burgerperspectief; de beeldvorming over dementie in Nederland; resultaten vanuit het project VRbeelding; beeld van goed leven met dementie. Dr. Franka Bakker, associate lector Goed Leven met Dementie, hogeschool Windesheim
• Theologische en levensbeschouwelijke perspectieven; theologische en levensbeschouwelijke handreiking voor de begeleiding van mensen met dementie.
Dr. Wilko van Holten, geestelijk verzorger en docent Theologie en Levensbeschouwing, hogeschool Windesheim.
• Perspectieven op Goed Leven met dementie; een filosofisch en zorg-ethisch perspectief. Dr. Gili Yaron, senior onderzoeker Goed Leven met Dementie,
hogeschool Windesheim.
• Dementie vanuit multicultureel perspectief; cultuurspecifeke perspectieven en cultuursensitiviteit in dementiezorg en -ondersteuning. Jeanny Vreeswijk-Manusiwa, programmaleider diversiteit en dementie bij Ben Sajet Centrum Amsterdam.
Verdiepende workshops (volgt)
Tools voor gesprekken
• Het Diamantmodel; een praktisch instrument voor gesprekken over zingeving met mensen met dementie en mantelzorgers. Marc Haufe, onderzoeker Universiteit voor Humanistiek.
• Verder dan het gesproken woord; contact maken als het via taal niet (meer) lukt. Theater Veder.
Accreditatie wordt aangevraagd bij SKGV, V&VN en BPSW.
Voor wie
Geestelijk verzorgers (in opleiding), zorg- en welzijnsprofessionals (in opleiding), casemanagers dementie, onderzoekers, beleidsmakers, mensen met dementie, mantelzorgers van mensen met dementie, vrijwilligers, predikanten, kerkelijk werkers, en algemeen geïnteresseerden.
Locatie en tijd
Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Organisatie
Hogeschool Windesheim, lectoraat Goed Leven met Dementie
Hogeschool Windesheim, opleiding Theologie & Levensbeschouwing
Protestantse Kerk Nederland, werkgroep Pastoraat en Gezondheid
Centrum voor Levensvragen Overijssel Amsterdam
Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Franka Bakker (fc.bakker@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)).