Zicht op de kwaliteit van de uitvoering Welzijn op Recept
Welzijn op Recept?
Een betere gezondheid en welbevinden door ondersteuning door de welzijnscoach en, indien de client er aan toe is, aanbod van welzijnsactiviteiten.
Het gaat hierbij om het proces dat in gang gezet wordt, een proces dat nauw aansluit bij de inwoner en gaat in zijn/haar tempo. Maatwerk is belangrijk. Verwijzen naar de welzijnscoach betekent echter direct helpen.
De huisarts of een andere eerstelijnszorgverlener verwijst de patiënt met psychosociale klachten door naar een welzijnscoach. Het primaire doel is het verhogen van het welbevinden. Sociale contacten en deelname aan bepaalde activiteiten hebben een directe invloed op het welzijn, samen met de client maakt de welzijnscoach een programma op maat. Met deze individuele benadering van de client (denk aan vrijwilligerswerk, bewegingsprogramma’s of creatieve activiteiten) ervaren de deelnemers meer levensvreugde én een betere gezondheid.
Monitoren en Evalueren van Welzijn op Recept
In de webinar willen we samen in gesprek over het monitoren en evalueren van Welzijn op Recept. De bijeenkomst is interessant voor zowel startende gemeenten, als voor gemeenten die al langer bezig zijn met Welzijn op Recept. De handreiking 'Monitoren en Evalueren van Welzijn op Recept' is na dit webinar te downloaden.
Bij gemeenten en andere partners betrokken bij Welzijn op Recept signaleren we de behoefte om meer zicht te krijgen op de resultaten van de inzet van de welzijnscoach en Welzijn op Recept als geheel. Daarom ontwikkelden we de handreiking ‘Monitoren en Evalueren van Welzijn op Recept, tips voor een optimale uitvoering’. Deze handreiking helpt na te denken over wat er goed gaat en wat er beter kan in de lokale uitvoering van Welzijn op Recept. Om samen te leren en de uitvoering bij te sturen. De handreiking is voorzien van allerlei tools die je kunt gebruiken in dit proces van monitoren en evalueren.
De handreiking beschrijft het belang van monitoren en evalueren. De implementatie van Welzijn op Recept kent 3 verschillende fasen. Elke fase heeft weer zijn eigen uitdaging en onderwerpen voor het monitoren en evalueren.
In het Webinar staat het monitoren en evalueren van Welzijn op Recept centraal staat. We gaan in op:
- het belang van het monitoren van Welzijn op Recept,
- de verschillende fasen van implementatie, de handreiking en de tools en
- we laten professionals aan het woord die ervaring hebben met het monitoren en evalueren van Welzijn op Recept.
We gaan in dit webinar in gesprek met Antoinette van der Heijden (programmamanager preventie, kwaliteit en jeugd van Amstellandzorg), Hugo Rensink (Medior Projectleider Expertisepool Project- & Programmamanagement Informatievoorziening, gemeente Amsterdam) en Metske Santing (Sociaal Werker team Ede centraal Malkander). Zij vertellen ieder vanuit hun eigen invalshoek wat hun ervaring is met monitoren en evalueren.