Nadenken over de toekomst bij COPD
COPD
COPD is niet te genezen. De meeste mensen met COPD krijgen langzaam steeds meer klachten. Zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoesten en benauwdheid, verminderd inspanningsvermogen maar ook klachten als angst, en depressieve gevoelens komen veel voor. Wanneer je ongeneeslijk ziek bent, kunnen er ook vragen bij je op komen zoals: Waarom overkomt mij dit? Wat is de zin van het leven? Waar kan ik kracht uit halen? Door het hebben van minder energie komen mensen minder vaak buiten de deur, waardoor ze zich alleen kunnen voelen.
Honderduizenden mensen
De ziekte treft honderdduizenden mensen in Nederland en leidt bij de ernstige vormen tot eenzaamheid en sociaal isolement. De behandeling bestaat met name uit symptoombestrijding met inhalatoren, beweging en stoppen met roken. Bij verslechtering is longrevalidatie aangewezen. Soms krijgen mensen zuurstof toegediend. De ziekte verloopt soms met longaanvallen, waarbij mensen acuut benauwd zijn en ook regelmatig in het ziekenhuis opgenomen moeten worden.
COPD wordt behandeld met puffen, maar soms is het mogelijk om met behulp van een het plaatsen van klepjes in de longen of longrevalidatie de situatie te verbeteren. Bij ziekten waarbij je steeds wat verder achteruitgaat en die er uiteindelijk ook voor zorgen dat je korter leeft, speelt palliatieve zorg een belangrijke rol.
Palliatieve zorg
Palliatieve zorg is niet gericht op genezing, maar op kwaliteit van leven. Dat het leven zo fijn en prettig mogelijk is ondanks dat je ziek bent. En omdat de mensen om je heen daar ook een grote rol bij spelen, richt palliatieve zorg zich ook op naasten.
In het Webinar gaan we in op de medische, psychische en sociale aspecten van COPD, met nadruk op kwaliteit van leven en zingeving. Bij COPD spelen vaak veel onzekerheden. Ook daaraan besteden we aandacht in het Webinar en zullen ingaan op het nadenken over de toekomst bij COPD. Waar liggen je wensen en behoeften? Waar liggen de grenzen?
Deze avond is speciaal bedoeld voor patiënten en naasten, maar ook zorgverleners zijn welkom.
Sprekers zijn onder meer longarts Kris Mooren (Spaarne Ziekenhuis), longverpleegkundige en verpleegkundige palliatieve zorg Matty Liefting en een patiënt (naam volgt nog). Longarts Sander de Hosson zal de avond presenteren.
Deze avond wordt georganiseerd door Carend, PZNL, de Patiëntenfederatie en het Longfonds.
Toegang is gratis, maar registeren is wel verplicht.
Aanmelden via de button of via deze link bij Carend voor dit gratis Webinar