Geen gesloten afdelingen meer voor bewoners met dementie!
Open Deuren
We komen vanuit een zorgsysteem waarin het beheersen van risico’s en efficiency jarenlang de norm zijn geweest.
Vrijheid is een groot goed in Nederland.
En toch is het nog altijd zo dat in veel verpleeghuizen mensen met dementie op een gesloten afdeling wonen vanuit de gedachte dat hen zo een beschermde omgeving wordt geboden. Maar wat we in de praktijk zien, is dat veel mensen daardoor hun autonomie verliezen. Iemands wereld wordt heel klein gemaakt en beperkt tot één enkele afdeling.
Waardeburgh heeft op 1 juni 2022 voor deze radicaal andere koers gekozen. Voor leven in vrijheid. Leven en werken in vrijheid, dat is in een notendop de visie van Pedaja.
Het verpleeghuis werkt vanuit het principe van open deuren voor hun bewoners in het verpleeghuis. In letterlijke zin, doordat alle deuren in de zorgcentra voor alle bewoners open zijn. Dat biedt hun zoveel mogelijk de vrijheid hun leven in te richten zoals zij en hun naasten dat willen, binnen de grenzen die hun gezondheidssituatie hen stelt. De bewoners lopen vrij rond door het hele huis. Kunnen naar buiten voor een boodschap of wekelijks naar de visboer. Leven in vrijheid betekent meer dan alleen bewegingsvrijheid. Het betekent ook dat bewoners ook in deze levensfase zoveel als mogelijk de vrijheid krijgen om hun eigen leven vorm te geven.
Dat vraagt ook een andere manier van werken van de medewerkers.
Op Woensdag 15 november zal ik (voor het laatst) samen met Francien Visser dit Webinar openen en zal Marion Schenkelaar (Rivas) het van mij overnemen. Ook zij heeft (recent) ervaring opgedaan met het open stellen van de gesloten afdeling.
Kom dus luisteren naar onze verhalen van diverse verpleeghuizen die de stap waagde naar Leven in Vrijheid voor mensen met dementie!
Corné de Korte is manager van woonzorgcentrum Pedaja in Hardinxveld Giessendam. Toen Corné na 12 jaar vanuit de gehandicapten zorg de overstap maakte naar de verpleeghuiszorg leek de tijd stil te hebben gestaan. Een traditioneel huis met oude en daardoor vertrouwde tradities die niet meer paste bij de behoefte van de oudere generatie anno nu. De ommekeer ‘Leven in Vrijheid’ was en is innovatief, vol met ge-ja-maar, vooroordelen en kansen.
Francien Visser Bij Francien zit de passie voor de zorg in haar genen. Van de stap om van zelfstandig werkende kok in verpleeghuizen, naar Verzorgende individuele gezondheidszorg, naar gespecialiseerd verzorgende geronto-psychiatrie naar eerstverantwoordelijk verzorgende heeft zij geen moment spijt gehad.
Met name om samen met de mens met dementie te ontdekken wat het beste bij hen past. Werken naar vertrouwen en dit uitbouwen, of angst of agressie voortkomend uit onbegrepen gedrag ombuigen naar thuis voelen in rust.
Mijn naam is Marion Schenkelaars. Sinds 2018 ben ik werkzaam bij Rivas Zorggroep als locatieleider van het Gasthuis en Merlinge.
Het afgelopen jaar ben ik vooral bezig geweest met de implementatie van “Leven in Vrijheid” voor onze bewoners. Dit gaat verder dan alleen de deur van onze gesloten afdeling open zetten. Vooralsnog is mijn doel om geen enkele gesloten deur meer binnen Rivas te hebben. Rivas kent 17 woonlocaties, we zijn nog niet allemaal “open”. Het teruggeven van vrijheid aan onze bewoners geeft meer levensgeluk.
Gaan en staan wanneer je wil en wanneer je dat verlangd wordt nog steeds vaak van mensen met dementie afgenomen, waardoor zij direct minder levensgeluk ervaren. Wie maak jij verantwoordelijk voor jouw levensgeluk? Als het antwoord daarop “mijzelf” is, dan weet je hoe intrigerend het is dat in Nederland nog steeds op veel plekken gekozen wordt voor het beperken van levensgeluk wanneer je dementie hebt door onder andere gesloten deuren. Laten we met elkaar kijken naar de mogelijkheden die er zijn om ook mensen met dementie minder te beperken in hun vrijheid en hun levensgeluk daarmee terug te brengen!
Interesse in deze Webinar?
Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.
Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!