Activiteit

‘ABCD als start Buurtkamer Almere’

17 november
Vrijdag 17 november 2023
15:00 tot 16:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

ABCD

Community building = ABCD. Asset Based Community Development is al jarenlang de wereldwijd meest breed verspreide vorm van community building en ook de community building die het meest onderzocht is.  Nieuwe ABCD boek uit 2021 en inmiddels aan 3e druk toe. In 3e druk ook extra hoofdstuk toegevoegd over vervolg op ABCDervaringen https://www.lsabewoners.nl/buurtbewoners-verbinden/altijd-nieuw-gedoe/

Inmiddels slaat community building als strategie voor wijkontwikkeling aan in Nederland.

Delen & Meer

Een mooi voorbeeld van de ABCD commuinity building is Stichting Delen & Meer. Een ontmoetingsplek voor duurzame en creatieve initiatieven. Verhalen, ervaringen, kennis en materialen voor de diverse workshops worden gedeeld. Een laagdrempelig initiatief waar buurtbewoners en stadsgenoten elkaar ontmoeten en elkaar helpen bij verschillende activiteiten en workshops.

In 2023 wordt er een nieuwe locatie ontwikkeld op het Noordeindepad18-20 te Almere-Buiten in samenwerking met Stichting Philadelphia Zorg (locatie Oslostraat). Een nieuwe “Buurtkamer” wordt gecreëerd ‘voor’ en ‘door’ en ‘met’ de buurt. Buurtbewoners worden geprikkeld mee te denken en te helpen in het gehele proces. Zodoende wordt er echt een ontmoetingsplek gecreëerd ván de buurt!

Samen wonen op de Oslostraat

Op de Oslostraat wordt gewerkt vanuit de visie ‘Community Building’. Het is een locatie waar bewoners, familie, begeleiders en vrijwilligers als een team zo informeel mogelijk samenwerken.

De bijdrage is op basis van talenten en wensen. In de Oslostraat richten zij zich ook op het prettig wonen en werken in de buurt. Je doet (naar vermogen) actief mee, ondersteunt maar werkt vooral als een team samen met begeleiders en organiseert of draagt bij aan activiteiten (in de wijk). Begeleiders zijn hier vooral coach, zij werken voor bewoners en ouders en vervullen ook verschillende rollen in de wijk. De Community Builder stimuleert op basis van wensen initiatieven.

 LEESTIP  Een mooi voorbeeld van een op de ABCD methode gebaseerd initiatief in Almere. Prachtig geschreven en de moeite waard om te bezoeken.  ‘Samen creëren wij een Buurtkamer van de buurt…’ | Gezondheid & Zorg | Deelmee

Joop Hofman, Joey Touwslager en Roelinke van der Snoek nemen jullie mee in dit Webinar over de ABCD methode, hoe deze geimplementeerd wordt in een wijk en hoe hier succesvol gestart wordt met community building. 

 Joop Hofman 

Joop Hofman is zo’n spreker die door Nederland en België trekt (en soms USA) met zijn verhalen. Drie onderwerpen kun je dan horen: Nieuwe vormen van lokale democratie, community building, burgerbegroting. En altijd verfrissend, met echte praktijkvoorbeelden, nooit de trend van de dag maar die van overmorgen.

Nieuwe energie in de wijk, dat is vooral op de goede momenten koffie drinken in de straat!

 Joey Touwslager

Joey Touwslager is een creatieve verbinder en organisator. Met 12 jaar ervaring als ondernemer in de Culturele-en entertainmentsector, bracht Covid-19 hem in 2021 in de zorg. Inmiddels is hij al 2,5 jaar persoonlijk begeleider van mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme en is hij daarnaast druk als ‘community builder’ op de zorglocatie waar hij werkt. Hier probeert hij de bewoners en hun passies, talenten met elkaar te verbinden, om zodoende een mooiere buurt te creëren, die vanuit zichzelf floreert.

 Roelinke van der Snoek 

Roelienke is eigenaar van Re-using en oprichter en voorzitter van Stichting Delen & Meer. Nieuwe dingen creëren, schoonheid zien in kleine dingen, mogelijkheden zien in wat onmogelijk lijkt, spullen hergebruiken; dat alles beschrijft wel haar passie. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Graag creatief bezig, muziek maken, fotograferen en is betrokken bij de ChristenUnie. Haar passie is mensen in hun kracht zetten en verbinden. 

 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!