Activiteit

Via voorzorgcirkels naar zorgzame gemeenschappen (community care)

17 november
Vrijdag 17 november 2023
13:00 tot 14:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

Zorgzame samenleving

De afgelopen maanden zijn er veel artikelen verschenen over het ontwikkelen van zorgzame samenlevingen, ook wel zorgzame buurten genoemd dan wel community care.

De enorme vergrijzing en het tekort aan personeel dwingt ons allen om na te denken over alternatieve leefvormen op het terrein van zorg en welzijn. De zorg voor ouderen heeft zich vanuit een historisch besef ontwikkeld tot een organisatie met veel spelers. Vol wet- en regelgeving, bureaucratie, overbelaste zorgverleners en ontevreden ouderen. De ontwikkeling van kleine zorginstellingen naar grote organisaties heeft de problemen vergroot.

De vergrijzing is dermate robuust dat de bestaande structuren onvoldoende garanties kunnen bieden voor voldoende zorg en welzijn voor ons allen.

Henk Geene en Henk Ermers denken dat zorgzame gemeenschappen die garantie wel kunnen bieden.

De vraag is: hoe ontwikkel je zorgzame gemeenschappen?

Het antwoord van de beide heren is via Voorzorgcirkels. 

Voorzorgcirkels zijn geen doel op zich maar een instrument om te komen tot een zorgzame samenleving. Hiervoor zullen informele en professionele organisaties moeten samen werken. Gedurende de ontwikkeling van Voorzorgcirkels in Nederland kregen informele organisaties (o.a. ouderenverenigingen, zorgcoöperaties, dorps- en wijkraden) en de professionele organisaties (woningcorporaties, zorgorganisaties en welzijnsorganisaties) steeds meer belangstelling voor de Voorzorgcirkels en vooral voor de resultaten die het opleverde.

 

De heren Geene en Ermers bespreken in dit Webinar graag de ins- & outs van de Voorzorgcirkels en hebben vanuit de praktijk veel ervaringen en goede resultaten te delen. 

 Henk Geene

Projectleider Vergrijzing en Ouderenzorg. Schrijver van vele boeken en artikelen over 'Voorzorgcirkels, als antwoord op de vergrijzing'. Ontwikkelaar in samenwerking met Deelmee van het Leernetwerk Voorzorgcirkels op Deelmee. In dit Leernetwerk werken we samen om Voorzorgcirkels verder te ontwikkelen en te positioneren in de verschillende regio's in Nederland. Want het moet echt anders in de ouderen zorg. De uitdagingen voor senioren om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, worden steeds groter. We moeten beter met elkaar samenwerken en elkaar meer gaan helpen.

 

 Henk Ermers 

Coördinator informele zorg bij Zorggroep Pantein

Verantwoordelijk voor sociaal netwerk van cliënten: vrijwilligers, mantelzorgers/netwerk, welbevinden, activiteiten, dag invulling, ontmoeten en meer. Hierbij ook op de wijk gericht rondom woonzorgcentra (betrokkenheid over en weer). Ook betrokken bij diverse werkgroepen anticiperend op ontwikkelingen, innovatie, samenwerking en toekomst.

Daarnaast projectleider Zorg Voorzorgcirkels (naast een projectleider Welzijn en Wonen van woningcorporatie Mooiland en welzijnsorganisatie Sociom) en inmiddels ook coördinator ADL-trainingen voor mantelzorgers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden (primaire vaardigheden aanleren ter ontlasting en voorkomen verkeerde toepassingen (waardoor lichaam schade oploopt). Deze trainingen zijn onderdeel van regionale werkgroep Vitale Burgers & Cliënten waarin ik participeer namens Pantein. Werkgroep richt zich op ondersteunen en activeren van mantelzorgers/netwerk om ‘actiever te (kunnen) worden naast hun dierbare die hulp, zorg en ondersteuning nodig heeft.

 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!