Leven in vrijheid, hoe verder?
Bij meerdere verpleeghuizen van Rivas Zorggroep is of gaat een opendeurenbeleid van kracht voor cliënten met dementie. Het doel van Rivas is om bewoners de vrijheid te geven die zij aankunnen en willen. In Het Gasthuis in Gorinchem zijn de binnendeuren en buitendeur al geopend. In de verpleeghuizen Waerthove in Sliedrecht en Tiendwaert en de Judith Leysterhof in Hardinxveld zijn ook de binnendeuren geopend. Daarnaast gaat ook de buitendeur van de Judith Leysterhof open.
Mensen met dementie zijn voor hun eigen veiligheid jarenlang ondergebracht op gesloten afdelingen, met alle goede bedoelingen, maar lang niet iedereen is gelukkig achter die gesloten deuren. Ons doel is om bewoners de vrijheid te geven die zij aankunnen en willen. Het uitgangspunt van ons project ‘Leven in Vrijheid’ is dat bewoners niet achter een gesloten deur wonen en er op individueel niveau wordt gekeken naar wat de behoeften, wensen en mogelijkheden van een bewoner zijn.”
Marion Schenkelaars gaat met haar collega's Nanske van Leeuwen en Janneke van Lent van Rivas Zorggroep door over het onderwerp 'Leven in Vrijheid' en neemt in dit Leernetwerk het stokje over van Corne de Korte. Corne en Francien Visser blijven aangehaakt om verhalen te delen op Deelmee en in dit Leernetwerk.
In dit Webinar nemen zij ons mee hoe nu verder met het Leven in Vrijheid. Waar staan we nu, welke obstakels en successen zijn er te vieren.
Meld je aan!!
Mijn naam is Marion Schenkelaars. Sinds 2018 ben ik werkzaam bij Rivas Zorggroep als locatieleider van het Gasthuis en Merlinge.
Het afgelopen jaar ben ik vooral bezig geweest met de implementatie van “Leven in Vrijheid” voor onze bewoners. Dit gaat verder dan alleen de deur van onze gesloten afdeling open zetten. Vooralsnog is mijn doel om geen enkele gesloten deur meer binnen Rivas te hebben. Rivas kent 17 woonlocaties, we zijn nog niet allemaal “open”. Het teruggeven van vrijheid aan onze bewoners geeft meer levensgeluk.
Gaan en staan wanneer je wil en wanneer je dat verlangd wordt nog steeds vaak van mensen met dementie afgenomen, waardoor zij direct minder levensgeluk ervaren. Wie maak jij verantwoordelijk voor jouw levensgeluk? Als het antwoord daarop “mijzelf” is, dan weet je hoe intrigerend het is dat in Nederland nog steeds op veel plekken gekozen wordt voor het beperken van levensgeluk wanneer je dementie hebt door onder andere gesloten deuren. Laten we met elkaar kijken naar de mogelijkheden die er zijn om ook mensen met dementie minder te beperken in hun vrijheid en hun levensgeluk daarmee terug te brengen!
Interesse in deze Webinar?
Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.
Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is wel verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!