Workshop vrijwilligers met een rugzak (kwetsbare vrijwilligers) begeleiden
Als coördinator vrijwillige inzet/vrijwilligerscoördinator kun je te maken krijgen met vrijwilligers met een zogenoemd rugzakje (ja, we weten dat dit geen nette term is en gebruiken het ook alleen omdat het voor jou wel duidelijk is waar we het over hebben).
Het aantal vrijwilligers met een zogenoemd rugzakje neemt snel toe. Omdat deze vrijwilligers vaak een stukje extra tijd en aandacht nodig hebben om hun werk goed te kunnen uitvoeren, en voor jou de werkdruk waarschijnlijk al hoog is, kan het een uitdaging zijn om ze goed te begeleiden. Daarom hebben wij deze workshop in het leven geroepen. Zodat jij praktische tips aangereikt krijgt waarmee je vrijwilligers met een rugzak beter kunt begeleiden.
Waarom deze workshop?
Er komen steeds meer vrijwilligers met een zogenoemd rugzakje bij. Het gaat hier bijvoorbeeld over re-integratie vrijwilligers, vrijwilligers met psychische of fysieke kwetsbaarheiden of vrijwilligers die op dit moment door een lastige periode heen gaan en daar wat hulp bij nodig hebben.
Juist omdat deze groep steeds groter wordt, en jij hier waarschijnlijk steeds vaker mee te maken krijgt, is het goed om je hier in te verdiepen. Als je deze vrijwilligers niet goed begeleidt, is de kans dat ze vastlopen groot. Dit kan nare gevolgen hebben. De vrijwilliger kan zich verloren of onzeker voelen, of zelfs besluiten te stoppen. Ook kunnen er conflicten ontstaan als je deze vrijwilligers niet goed begeleidt.
Daarom hebben we deze workshop in het leven geroepen. Zodat we jou verder kunnen helpen door je praktische handvatten aan te rijken over hoe je dit type vrijwilliger zo goed mogelijk begeleidt.
Maar ook over hoe je deze vrijwilligers op de juiste plek krijgt die bij ze past en waarbij je optimaal gebruik kunt maken van de talenten van de vrijwilliger (want in elke kwetsbaarheid schuilt een kracht) en de vrijwilliger kan doen wat de vrijwilliger zo graag wil doen. En op een manier waarbij je ook voor jezelf zorgt en jouw eigen grenzen respecteert. Zo ontstaat er een fijne samenwerking die voor jullie beide iets oplevert.
In deze workshop gaan we het hebben over:
- Wat vrijwilligers met een rugzak precies betekent.
- Praktische tips over hoe je deze vrijwilligers het beste begeleid.
- Hoe je je grenzen bewaakt en die van de cliënten.
- Wat je kunt doen als een vrijwilliger zo intensief begeleid moet worden dat hij of zij bijna zelf een cliënt is.
- Verder nemen we een praktijkcasus door van één van de deelnemers.
- Tot slot is er aan het einde nog ruimte om te netwerken en ervaringen uit te wisselen.
Alle info op een rij
- Datum en tijd: woensdag 26 juni van 10.00-12.30 uur.
- Locatie: online via Zoom.
- Aantal deelnemers: minimaal 4 en maximaal 10.
- Je investering: 77 euro excl. btw/ 93,17 euro incl. btw.
Leden van AGORA krijgen 25% extra korting. Gebruik hiervoor de kortingscode AGORA op het inschrijfformulier.
Aanmelden kan zolang de groep nog niet vol zit uiterst tot 24 juni 2024 via deze link. Vol is vol.
Heb je vragen over de workshop? Stuur dan gerust een mailtje naar info@deklimopacademie.nl.