Activiteit

Stralend falen

19 november
Dinsdag 19 november 2024
15:00 tot 16:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

Falen! Zeg eens eerlijk... Denk jij ook wel eens zo vlak voor je in slaap valt aan een gênante gebeurtenis van jaren geleden? Dat je de schaamte bijna weer in je buik voelt? En je er volkomen nutteloos wakker van ligt? Niet zo fijn om je een fout te herinneren.

Niemand vindt het leuk om fouten te maken. Hoe lekker ‘stralend falen’ ook bekt, het maakt fouten maken er niet leuker van.
Iemand die leeft met dementie vindt fouten maken ook niet fijn. De ziekte maakt al onzeker genoeg, laat staan het gevoel het niet allemaal meer precies in de hand te hebben. Een foutje ligt dan snel op de loer.

Jij als zorgprofessional of mantelzorger doet het. Je denkt dat jouw benadering de juiste is, en dan blijkt dat je het alleen maar erger hebt gemaakt. ‘Stom! Hopelijk heeft niemand het gezien!’ Je collega faalt en voor je het weet heb je er iets van gezegd….tegen een andere collega. ‘Ik snap wel dat zij hem niet onder de douche krijgt!’ Mensen met dementie falen. De hele dag door. En wij corrigeren ze, de hele dag door! ‘Nee, daar kunt u niet zitten daar zit mevrouw Jansen al.’ Of ‘Leg dat maar terug, dat is niet van u.’

Waarom doen we dat eigenlijk? En wat heeft dat voor effect op het contact met de ander? Hoe kun je jezelf, je collega’s en mensen met dementie Stralend laten falen zodat je contact goed blijft en je de ander in zijn waarde laat?

En dan de mensen met dementie zelf. Die zijn een ster in anderen op fouten wijzen. Of zeggen onaardige dingen tegen je. ‘Wat een lelijke jurk heb je aan!’ Of ‘Zo wat heb jij een dikke kont.’ Waarom zeggen ze dit soort dingen en wat hebben het boven en- onderbrein hiermee te maken?

Je leert het allemaal in het Webinar van Hanneke van de Pol en Freya Flach, die in het teken staat van het onderdeel Stralend Falen uit de SPEELS-methode. Met humor, herkenbare voorbeelden en praktische tips weet jij na afloop hoe je Stralend kunt (laten) falen.

Toen zij elkaar tegen kwamen bleken ze naast de liefde voor elkaar ook de liefde voor de ouderenzorg en improvisatietheater te delen.
Ze werken allebei al lange tijd in de zorg voor mensen met dementie. In 2019 besloten ze hun krachten te bundelen en zo ontstond Zeg JA bij dementie en de SPEELS-methode. Sinds die tijd delen ze naast ons leven ook het werk samen.

Hanneke van de Pol een paar weetjes;

  • Is in Twente geboren een heeft daar de eerste 20 jaar van haar leven gewoond.
  • Ontbijt elke ochtend met havermout, behalve op zondag.
  • Draagt het liefst blauwe of groene kleding. 

Freya Flach  een paar weetjes;

  • Is een echte Rotterdamse en dat is nog goed te horen.
  • Draagt meestal roze of oranje kleding.
  • Boek Sint heeft zin in suikerspin geschreven

Zij zijn vaak gevraagd als sprekers op congressen, evenementen, of bijeenkomsten waarbij zij het publiek letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. Je hoeft maar 1 blik op hun Instagram filmpjes te werpen en je weet dat je bij hen niet moet zijn voor saaie eenrichtingsverkeer PowerPoint lezingen.

Interesse in dit Webinar? 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

Minimaal 10 deelnemers

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!