Activiteit

De zorg voor jonge mensen met dementie & naasten

21 november
Donderdag 21 november 2024
13:00 tot 14:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

Waar ligt de uitdaging in Nederland?

In Nederland leven ongeveer 14.000 tot 17.000 mensen met de diagnose dementie op jonge leeftijd, zo'n 5-6% van het totaal aantal mensen met dementie. We spreken van jong als de ziekteverschijnselen starten voor het 65e levensjaar.

Het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd zet zich in voor excellente zorg voor deze doelgroep en hun naasten, het bevorderen van deskundigheid en de ontwikkeling en verspreiding van kennis.

Dementie op jonge leeftijd komt weinig voor en brengt specifieke problemen met zich mee. Leven met deze diagnose vraagt specialistische zorg die je eigenlijk alleen kunt bieden vanuit centra die expertise hierin hebben opgebouwd. Daardoor heeft niet iedereen toegang tot passende zorg en ondersteuning. Dat zou wel moeten. Met meer samenwerking in de regio kan de juiste expertise zo dicht mogelijk bij de mensen worden gebracht.

In tegenstelling tot bij oudere mensen met dementie is het harder zoeken naar manieren hoe iemand bijvoorbeeld kan blijven deelnemen aan het arbeidsproces en hoe iemand te ondersteunen bij het vinden van een passende dag invulling. Bestaande dag invulling die bestaat voor ouderen voldoet vaak niet voor deze jongere doelgroep.

Maar ook het goed toerusten van verschillende gezinsleden om passende ondersteuning te bieden aan de persoon met dementie op jonge leeftijd en zelf om te kunnen gaan met het verlies van een partner, vader of moeder vraagt juist bij deze doelgroep ook om passende professionele ondersteuning.

Hoe is dit nu geregeld in Nederland en met welke uitdagingen moeten we aan de slag? Carola neemt je vanuit haar rol als directeur van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd en als ervaringsdeskundige hierin graag mee!



Carola Renders heeft de afgelopen jaren gewerkt als manager en adviseur in de langdurige zorg en sinds mei 2023 is zij werkzaam als directeur van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd. Ze is ook ervaringsdeskundige als partner van haar man, ook de vader van drie jonge kinderen, die dementie op jonge leeftijd had. Ze maakt zich hard voor goede zorg en begeleiding voor jonge mensen met dementie en hun naasten. Specifiek ook voor jonge kinderen met een ouder met dementie.

Interesse in dit Webinar? 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

Minimaal 10 deelnemers

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!