Activiteit

Cultuur sensitieve zorg: méér nodig dan intenties

18 november
Maandag 18 november 2024
15:00 tot 16:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

Alle goede bedoelingen, bereidheid tot oprecht luisteren, werken vanuit het hart, cultuursensitief zijn etcetera, het werkt frustrerend en teleurstellend als de organisatie zélf deze intenties niet deelt. Vaak wél in woord maar niet in uitvoering. De uitvoering wil in de regel graag en levert ook nog eens mooie praktijkcases aan. Echter: cultuursensitief werken vraagt een organisatie-aanpassing op álle niveaus. En dát gevolg wordt onvoldoende ingezien en zeker niet bediend.

HRM zal procedures en protocollen moeten her-eiken,  de Zorg zal zich moeten richten op ondersteuning van Zorg ten dienste van het familiesysteem, de waarden en normen van anderen dienen als leergoed en niet als bedreigend te worden ervaren.

Opleidingen

Wie een opleiding volgt en aan de slag gaat binnen het sociale domein leert zichzelf, ook als professional, kennen. De student werkt vanuit een eigen identiteit, maar bereidt zich ook voor op het werken in een cultuurdivers werkveld. Binnen de dimensie ‘Meedoen’, staan voor dit thema verschillende vraagstukken centraal. Wat maakt dat studenten (met een migratieachtergrond) zich sterk(er) en (meer) betrokken voelen?  Hoe kunnen we dit binnen het opleiden en begeleiden verder ontwikkelen en verankeren en op welke manier kunnen we onze professionals van de toekomst nog beter voorbereiden op het verlenen van cultuur sensitieve zorg?

Kortom: als intenties niet gedragen worden door hernieuwd en verander( management) beleid, zal de cultuur sensitieve zorg op het niveau van Webinars en congressen blijven schitteren.

Denk, Praat & Verander met ons mee, schuif aan in dit interessante Webinar. 



Jos Artz begon al op 17-jarige leeftijd met zijn werkzaamheden in de gehandicaptenzorg. Alles wat ‘anders’ was in mensen boeide hem. Als regiomanager werd hij zich steeds meer bewust van de goede maar ook conservatieve krachten in de Zorg. Vooral wanneer de zorgvrager ‘anders’ was.

Dé drive om dóór te gaan in de kansrijke cultuurdiverse samenleving!  Maar dan wel met- en vanuit hemzelf en niet meer gebonden aan organisatie-systemen die hij als belemmerend ervoer in een snel veranderende wereld die om Zorg smeekt!


Arja de Vries is docent Nederlands Nt2 binnen Zorg en Welzijn op Aventus en heeft expertise op het gebied van nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit. Het afgelopen jaar is zij als coördinator betrokken geweest bij het project Kleurrijk Zorgen in Apeldoorn. Als docent-onderzoeker is zij werkzaam binnen het Practoraat Positieve Gezondheid. Vanuit dit Practoraat wordt voor én vooral met studenten, docenten en het werkveld onderzocht en getest wat bijdraagt aan zelfregie, welzijn en een vitale leefstijl. 


Jeanny Vreeswijk is bekend met de praktijk van binnenuit, was voorheen werkzaam binnen de zorg voor mensen met een Molukse, Indische of Turkse achtergrond. Was werkzaam bij NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten), nu oprichter en Directeur van SOMNL.nu (Samen voor Ouderen met een Migratieachtergrond in Nederland) en programmaleider diversiteit en dementie bij Ben Sajet Centrum Amsterdam.


Rianne Burgers Naast haar werk bij Atlant is zij betrokken bij het NOV  in de trajecten  Samen Ouder Worden, Meer en anders vrijwilligen, AGORA Beroepsvereniging coördinatoren vrijwilligers o.a. als specialist informele inzet. Deze kennis en expertise zet zij ook in op Deelmee en daarnaast is zij Kennis- & Community medewerker bij Deelmee.

Interesse in dit Webinar? 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

Minimaal 10 deelnemers

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!