Activiteit

Seksuele – genderdiversiteit en LHBTI+ ouderen

22 november
Vrijdag 22 november 2024
15:00 tot 16:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
4 minuten lezen

Roze ouderen, die hebben we niet!

Misschien denkt je ook wel eens dat er geen LHBTI cliënten bij u wonen of komen. Is dat ook echt zo of durven zij zich nog steeds niet als zodanig kenbaar te maken?

Auteur Eveline van de Putte neemt je tijdens dit inspirerende Webinar mee in de belevingswereld van LHBTI personen en met name ook de ouderen uit deze groep, doormiddel van casuïstiek en levensverhalen uit haar boeken Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen en Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen.
Dankzij de verhalen krijg je een beeld van deze groep, en tegelijkertijd wat meer kennis over de achtergronden en begrippen. LHBTI ouderen zijn opgegroeid in een tijd waarin ze niet over hun gevoelens konden praten. Uit angst voor pesterijen en onbegrip doen ze dat nog steeds niet makkelijk, zeker niet in zorgafhankelijke situaties. Het kan zelfs zo zijn dat zij nooit over hun gevoelens gesproken hebben maar dat die na jaren pas naar buiten komen. Bijvoorbeeld wanneer zij te maken krijgen met een vorm van dementie.
Maar ook voor sommige jongeren is het nog niet altijd makkelijk om over hun geaardheid of genderidentiteit te praten. Ook zij verdienen de ruimte en respect om zichzelf te kunnen zijn.

Juist daarom is kennis over seksuele en genderdiversiteit zo belangrijk. Goed opgeleide professionals en vrijwilligers zijn van essentieel belang. Pas dán krijgen álle mensen activiteiten, zorg en steun op maat en kan iedereen vrij over zijn of haar leven vertellen. Jezelf kunnen zijn is toch een recht van iedereen!

Dankzij dit Webinar krijg je een beeld van deze groep en tegelijkertijd meer kennis over de achtergronden en begrippen.

Zoals meer inzicht in eigen handelen bij seksuele - en genderdiversiteit, informatie over Roze 50+ en de Roze Loper, ontdek je dat LHBTIQ+ uiteraard in elke leeftijdsgroep voorkomt en dat kennis en aandacht voor deze doelgroep anno 2021 nog steeds heel erg nodig en dat ook LHBTI jongeren nog lang niet overal en altijd uit de kast durven komen. Meer inzicht van de (soms onzichtbare) diversiteit onder eigen cliënten en collega’s en nog veel meer tips hoe je kan bijdragen aan een veilig klimaat, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Schuif je aan bij dit Webinar en maak kans op een prachtig boek van Eveline en wordt je bewust van de situatie van LHBTI+ personen, met name ook de roze ouderen, waarbij de ervaringen van vroeger soms zorgen voor het zwijgen van nu.

 


Eveline van de Putte is een bevlogen verteller en auteur van o.a. Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen en Nieuwe Namen, levensverhalen van transgenderouderen. Sinds maart 2014 reist van de Putte door Nederland en België met de Tour d’Amour, een dialoog bijeenkomst om seksuele diversiteit en genderidentiteit binnen zorg, welzijn en onderwijs bespreekbaar te maken. De Tour d’Amour is inmiddels ruim 300 keer uitgevoerd. https://youtu.be/vuJho8uiU8k

‘Eveline is de expert op het gebied van roze ouderen.’

Eveline geeft regelmatig trainingen aan medewerkers binnen zorg en welzijn en gastcolleges over seksuele en genderdiversiteit op Hoge Scholen en is een graag geziene spreker op congressen en symposia over dit onderwerp. Eveline is behalve schrijver ook trainer en fotograaf. Veel van haar werk richt zich op mensenrechten en empowerment. Ze gebruikt kunst als een middel om taboes te doorbreken en onbekende groepen stem en gezicht te geven. Ze schreef onder andere over ouderen in Suriname (Fosten Tori), oudere migranten vluchtelingen in Nederland (Van Ver) en heeft regelmatig foto exposities. Samen met Erik Alkema maakte zij een serie filmportretten van transgender ouderen www.transgenderouderen.nl www.evelinevandeputte.com

April 2022 verscheen het nieuwe boek van Eveline: Lucht, de laatste dagen van een moeder.

November 2024 verschijnt: Een zwaluw in de kamer, queer verhalen die je omarmen. En prachtig geïllustreerd verhalen boek voor jongeren.

Ter gelegenheid van de lancering wordt een mini symposium georganiseerd op 21 november in Den Haag.

Nominaties & Prijzen

2017 genomineerd voor de Annie Brouwer Korf Prijs en de John Blankensteinprijs.

2018 ontving zij de Haagse Parel, een onderscheiding voor Hagenaars die zich inzetten voor emancipatie, en werd zij genomineerd voor de Local Four Freedoms Award, geïnspireerd op de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt

2019: Genomineerd voor de Zeeuwse Parel en de John Blankensteinprijs

2021 John Blankensteinprijs

Boeken

https://www.uitgeverijdebrouwerij.nl/boeken/lucht/

https://www.uitgeverijdebrouwerij.nl/boeken/stormachtig-stil/

https://www.uitgeverijdebrouwerij.nl/boeken/nieuwe-namen/

Website: www.evelinevandeputte.com

Interesse in dit Webinar? 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

Minimaal 10 deelnemers

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!