Activiteit

Intimiteit, seksualiteit en veranderende relaties bij dementie

22 november
Vrijdag 22 november 2024
10:00 tot 11:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

Verbondenheid (intimiteit) en seksualiteit zijn menselijke basisbehoeften. Die verdwijnen niet als mensen ouder worden of dementie krijgen. En als die behoeften niet worden vervuld, dan kunnen mensen ongelukkig worden, en liggen eenzaamheid, depressie en gedragsproblemen op de loer.

Als in een partnerrelatie dementie in het spel komt, heeft dat vaak negatieve gevolgen voor de kwaliteit ervan. Zij kunnen het heel moeilijk krijgen. Door de dementie verandert de relatie met hun partner en kunnen intimiteit en seksualiteit op de tocht komen te staan.

‘Vergeet dementie, onthoud de mens’

Geen mens is hetzelfde, maar tegelijkertijd hebben alle mensen de behoefte aan verbinding met andere mensen en in het bijzonder met onze naasten of geliefden. Onze dierbaren die ons aanraken, met wie we onze persoonlijkste gevoelens delen en met wie we een diepe verbondenheid voelen. Met wie we, met andere woorden, intimiteit ervaren. En met sommige van die geliefden, de partner, soms ook met anderen en met onszelf, beleven we seksualiteit. En al die behoeften hebben mensen met dementie ook! Een treffende uitspraak in dat kader is die van de Vlaamse Alzheimer Liga: ‘Vergeet dementie, onthoud mens’. Een mens met dementie blijft op de eerste plaats een mens! Een mens met dezelfde behoeften als mensen zonder dementie. En die behoeften betreffen ook intimiteit en seksualiteit.

In dit Webinar krijg je inzicht hoe je kan meedenken over hoe en op welke manier het gevoel van intimiteit teruggehaald of gecompenseerd kan worden. Zoals eerder kijken naar de mogelijkheden om de relatie te herstellen of het gemis aan intimiteit en verbondenheid te compenseren door in gesprek te gaan met de partner. Door te vragen: “Wat maakte jullie relatie tot de relatie? Wat zijn voorbeelden van diepe verbondenheid die jullie vroeger voelden? Welke daarvan mis je het meest? En hoe zouden jullie die ervaring weer kunnen oproepen?”


Frans Hoogeveen (GZ-psycholoog en specialist dementiezorg) Voormalig Lector Psychogeriatrie aan de Haagse Hogeschool. Frans Hoogeveen is zelfstandig gevestigd specialist dementiezorg.
Hoofdredacteur van DENKBEELD, vakblad over dementie, en veel gevraagd spreker op congressen en auteur van vele artikelen en boeken op het terrein van de psychogeriatrie.

Interesse in dit Webinar? 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

Minimaal 10 deelnemers

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!