Activiteit

Geen zorg voor mij; hoe moet het dan?

18 november
Maandag 18 november 2024
10:00 tot 11:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

Voorzorgcirkel als antwoord op vergrijzing, als antwoord op krapte in de zorg, als perspectief voor de toekomst wanneer ‘recht op’ niet meer vanzelfsprekend is, maar ook als lonkend perspectief om samen te werken aan een zorgzame samenleving voor iedereen….

We lezen het elke dag in de kranten en de actualiteitenprogramma’s worden ermee gevuld: toenemende vergrijzing, krapte van medewerkers in de zorg, kosten van thuiszorg en verpleeghuizen, eenzaamheid en -gevoelens van- overbelasting mantelzorgers.
Hoe moet dit nu en in de nabije toekomst als medewerkers van zorgorganisaties zich alleen nog maar kunnen richten op noodzakelijke zorg en gewenste zorg verleden tijd is? Verpleeghuizen zich alleen nog kunnen richten op cliënten waarvoor thuisverblijf niet meer acceptabel is door de intentie van noodzakelijke ondersteuning en of gevaar voor eigen leven dan wel de directe omgeving. Met dementie als onderdeel van onze inclusieve samenleving.

Gelukkig kunnen we zelf wat doen en zijn er mooie manieren voorhanden om te werken aan een zorgzame samenleving. Een samenleving waarin we -weer- meer omkijken naar elkaar en meer voor elkaar kunnen betekenen. Voorzorgcirkels zijn zo’n manier om daaraan te kunnen werken.
Uit onderzoeken blijkt dat mensen zo lang mogelijk hun eigen regie willen voeren. Of men jong is of oud. Dit ontstaat al bij de ontwikkeling vanaf het tweede levensjaar waarbij de eigen wil tot uiting komt. Dit willen wij niet meer loslaten. De eigen leefomgeving is een groot goed, een dierbaar goed die wij liever niet willen verlaten. Bekende buren, bekende omgeving met sociale voorzieningen om ons heen waar wij al jaren onderdeel van uitmaken.

-  Een voorzorgcirkel is er voor jong en oud en bestaat uit een groep mensen, die bij elkaar op loopafstand wonen.
-  De groep is bereid om elkaar te helpen met hand- en spandiensten.
-  Twee bewoners nemen de rol van verbinder en matchen vraag & aanbod.
-  Inwoners zijn eigenaar en zelf organiserend.
-  Preventieve werking (UIT voorzorg).
-  Er zijn korte lijnen met vrijwilligers en professionals van zorg- en welzijnsorganisaties.

Schuif aan bij dit Webinar en ontdek wat de effecten zijn en welke de geleerde lessen? Henk Ermers en Vera Jansweijer delen ervaringen vanuit de bloeiende en groeiende praktijk van inmiddels ruim 55 voorzorgcirkels. 

Voorzorgcirkels, ontstaan in het Land van Cuijk; straks ook bij jou in de straat, buurt of regio?



Henk Ermers coördinator Informele Zorg Pantein, Projectleider Voorzorgcirkels Land van Cuijk, coördinator ADL-trainingen voor mantelzorgers, vrijwilligers en anderen. 

Vera Jansweijer transformatiebegeleider en projectleider Voorzorgcirkels, Als gepromoveerd bioloog en onderzoeker heeft zij een scherpe en nieuwsgierige blik. 

Interesse in dit Webinar? 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

Minimaal 10 deelnemers

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!