Activiteit

Bouwen aan zelf- en samenredzaamheid

20 november
Woensdag 20 november 2024
15:00 tot 16:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

Het Nieuwe Wonen

Belangrijke maatschappelijke en demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing, woningnood en zorgvraagstukken, zijn dagelijks onderwerp van gesprek. Er is daarmee ook een duidelijke behoefte aan andere woonvormen en ondersteuning voor (kwetsbare) mensen om langer thuis te kunnen blijven wonen en zoveel mogelijk zelf te kunnen blijven doen. Binnen samenwerkingsverband DEEL co-creëren en delen we kennis met elkaar, gericht op Het Nieuwe Wonen: slimme woonzorgomgevingen om langer thuis blijven wonen mogelijk te maken, met aandacht voor behoud van kwaliteit van leven. Dit doen we samen met bewonersinitiatieven, zorginstellingen en woningbouwcorporaties in verschillende livinglabs (‘proeftuinen’).

Samenredzaamheid in de woonomgeving

De afgelopen jaren wordt sterk ingezet op het bevorderen van de zelfredzaamheid van thuiswonende senioren, en steeds vaker wordt daarbij ook het belang benadrukt van het ondersteunen van collectieve zelfredzaamheid, oftewel de ‘samenredzaamheid’ van bewonersgroepen in de woonomgeving. 

In het Webinar bespreken een aantal lopende onderzoeksprojecten binnen DEEL, gericht op de sociale aspecten van het Nieuwe Wonen. We delen inzichten uit projecten zoals Operatie Ontmoetingsruimtes en De Meerwaarde van Geclusterd Wonen. In deze projecten kijken we hoe en waar bewoners van wooncomplexen (voor senioren) elkaar ontmoeten, wat de meerwaarde is van dit contact voor de bewoners én wat de vormgeving van de woonomgeving hierin kan betekenen. Vervolgens gaan we met elkaar het gesprek aan over welke bewoners met name een meerwaarde kunnen ervaren van samenredzaamheid in de woonomgeving, en of juist deze mensen er ook toegang tot toe hebben, kansen en grenzen.

Met andere woorden: komt iedereen goed mee in zorgzame buurten, of vallen er ook (meer kwetsbare) bewoners buiten de boot? En wat kunnen we doen in de vormgeving van de woonomgeving (ruimtelijk en sociaal-organisatorisch) om deze mensen hier beter in te kunnen ondersteunen? Schuif aan in dit Webinar.

 Leestip;

Operatie Ontmoetings- ruimten - DEEL Academy

De meerwaarde van geclusterd wonen - DEEL Academy



Moniek van Loon, MSc is onderzoeker en als sociologe werkzaam bij Architecture in Health Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) én onderdeel van het programmabureau van DEEL. In haar werk als onderzoeker combineert ze graag kwantitatief met kwalitatief onderzoek. Haar interesse gaat uit naar de leefomgeving van mensen in combinatie met (sociale) gezondheid en het versterken van zelf- en samenredzaamheid door de inzet van innovatieve en multidisciplinaire oplossingen.


Dr. Nienke Moor is sociologe en senior onderzoeker bij het lectoraat Architecture in Health (AiH) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Haar interesse ligt bij vraagstukken rond thema’s als het langer zelfstandig thuis wonen van senioren en het creëren van een (slimme) inclusieve leefomgeving die het welzijn en de gezondheid van senioren kan bevorderen. Zij heeft expertise in zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek. 


Ir. Kim Hamers is architect, onderzoeker bij het lectoraat Architecture in Health (AiH) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze verricht onderzoek naar de belevingen en ervaringen van de eindgebruiker ten aanzien van de woning en de woonomgeving. Het promotieonderzoek van Kim naar geclusterd wonen in de sociale huursector heeft als voordeel dat fundamenteel en toegepast onderzoek zowel ingebed wordt in de wetenschap als meerwaarde heeft voor de praktijk. 

Interesse in dit Webinar? 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

Minimaal 10 deelnemers

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!