Activiteit

Resultaten van onder- en overprikkeling bij mensen met dementie.

14 oktober
Maandag 14 oktober 2024
13:00 tot 14:00
Online bijeenkomst
Soort: Online
Profielfoto van Mart Bekkers
1 minuut lezen

Pilotstudies met Micro-Cosmos.

Mensen met dementie kunnen last hebben van overprikkeling doordat het brein prikkels minder goed kan filteren. Ook kan er sprake zijn van onder prikkeling van het brein door afwezigheid van prikkels. Deze onder- en overprikkeling kan zich uiten in onbegrepen of complex gedrag zowel overdag als in de nacht.

Voorbeelden van dit soort gedrag zijn: het omdraaien van het dag/nacht ritme, (nachtelijke) onrust, dwalen, agressie, agitatie, verhoogde spierspanning en roepgedrag. Overdag kan de bewoner vaker betrokken zijn bij incidenten, humeurig of slaperig zijn. In de nacht kan de bewoner vaak uit bed komen en kost het veel moeite om de bewoner weer in bed te krijgen. En het zorgt vaak voor extra werk voor het verzorgend personeel zowel overdag als in de nachtdienst. 

Om dit soort gedrag te voorkomen kan deze groep baat hebben bij geborgenheid en juiste mate van prikkeling om tot rust te komen.

Tijdens dit Webinar delen wij, samen met grote zorgorganisaties onze ervaringen en bevindingen uit recente pilotstudies met de Micro-Cosmos:

  • Marit Proper, adviseur zorgtechnologie bij BrabantZorg, bespreekt de resultaten met betrekking tot bewoners met onrust en deelt haar praktijkervaringen
  • De waardevolle bijdrage van de Micro-Cosmos in het zorgproces binnen Thebe wordt toegelicht.
  • Marcella Adriaansen, zorgtechnoloog bij De Wever, deelt haar indrukken van de inzet van de bedkap op de werkvloer van de DZEP-afdeling.

Aan het einde van het Webinar hopen wij je uitgebreid geïnformeerd te hebben over de waardevolle effecten van de Micro-Cosmos voor jullie zorg.

Daarnaast heeft Micro-Cosmos samen met Deelmee een leernetwerk ontwikkeld. In dit Leernetwerk werken we samen, leren we om de praktijkervaringen rondom Micro-Cosmos landelijk verder te ontwikkelen. Denken we mee hoe we rust en slaap van patiënten/cliënten kunnen bevorderen door een verplaatsbare en effectieve Healing Environment aan te bieden. 

Interesse om mee te werken, denken en te ontwikkelen? Registreer je met een gratis account op Deelmee en vraag het lidmaatschap aan van het Leernetwerk Micro-Cosmos. 

Dus is er iemand in je omgeving die te maken heeft met deze problematiek? En ben jij benieuwd hoe de Micro-Cosmos bijdraagt aan het verbeteren van het welzijn van bewoners en medewerkers in de zorg? Meld je dan aan voor deze Webinar. 


Mis het niet!