Activiteit

Symposium LHBTIQ+ Vriendelijk Onderwijs & Welzijn

21 november
Donderdag 21 november 2024
15:00 tot 18:30
Evenement / Congres
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

Hoe Onderwijs & Welzijn inclusiever kunnen worden

Hoe lhbtiq+ vriendelijk is het onderwijs in Nederland? Hoe zorg je ervoor dat queer leerlingen zich veiliger voelen. Hoe breng je als docent gevoelige onderwerpen ter sprake? Hoe betrek je social workers en buurtgenoten om school, wijk en werk inclusief te maken? Hoe reageer je op het feit dat steeds minder jongeren in Nederland homoseksualiteit normaal vinden? Hoe help je ouders om hun queerkinderen te ondersteunen?

Dat kan door het inzetten van verhalen. Op 21 november a.s. verschijnt Een zwaluw in de kamer, queer verhalen die je omarmen – geschreven door Eveline van de Putte en geïllustreerd door Linda Hirzmann (Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks).

Ter gelegenheid van de lancering van boek en bijhorend project (voor)Lezen met Liefde! wordt dit (gratis) minisymposium georganiseerd. Kom en laat je verrassen door inspirerende sprekers en muziek.

Opening Sam Hermans, directeur Bibliotheek Den Haag en Haags Gemeente archief.

Met medewerking van o.a.:

  • Siela Ardjosemito-Jethoe: over de werkelijke betekenis van inclusie en intersectionaliteit: Een Perspectief op gelijkwaardigheid.
  • Lucas Oldenburger: een inclusieve school, en het belang van representatie. Wat kun je aanpassen om je lessen direct inclusiever te maken.
  • Dr. Suzanne van der Beek: over de geschiedenis van queer jeugdboeken in Nederland.
  • Eveline van de Putte: auteur

Host: Hizir Cengiz. Muziek: Guus Westdorp

Aanmelden is gratis, maar verplicht via de link of de aanmeldknoppen!

Aanmelden verplicht: https://www.eventbrite.nl/e/symposium-lhbtiq-vriendelijk-onderwijs-welzijn-tickets-1009371937637?aff=oddtdtcreator

 

Vindt je bovenstaande interessant maar kan je hier niet naar toe. Eveline van de Putte geeft in samenwerking met Deelmee op vrijdag 22 november de Webinar Seksuele – genderdiversiteit en LHBTI+ ouderen

Dankzij de verhalen krijg je een beeld van deze groep, en tegelijkertijd wat meer kennis over de achtergronden en begrippen. LHBTI ouderen zijn opgegroeid in een tijd waarin ze niet over hun gevoelens konden praten. Uit angst voor pesterijen en onbegrip doen ze dat nog steeds niet makkelijk, zeker niet in zorgafhankelijke situaties. Het kan zelfs zo zijn dat zij nooit over hun gevoelens gesproken hebben maar dat die na jaren pas naar buiten komen. Bijvoorbeeld wanneer zij te maken krijgen met een vorm van dementie.
Maar ook voor sommige jongeren is het nog niet altijd makkelijk om over hun geaardheid of genderidentiteit te praten. Ook zij verdienen de ruimte en respect om zichzelf te kunnen zijn.

Juist daarom is kennis over seksuele en genderdiversiteit zo belangrijk.