Activiteit

Wat kan ik met het Uitdaagrecht?

07 april
Maandag 7 april 2025
19:30 tot 21:00
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

Deze online oriëntatiesessie is voor bewonerscollectieven die meer willen weten over het uitdaagrecht in hun gemeente. Of zelfs al plannen hebben om hun gemeente uit te dagen. Je leert wat uitdaagrecht inhoudt. En je kunt je eigen vragen stellen.

Over het uitdaagrecht

Met het uitdaagrecht, ook wel bekend als ‘right to challenge’, kunnen bewoners zeggen: ‘Die publieke taak kunnen wij net zo goed, of misschien wel beter uitvoeren. Geef ons als bewoners dus het geld dat daarvoor begroot was. Wij gebruiken dan de kennis en talenten van buurtbewoner om niet alleen die taak uit te voeren, maar ook de gemeenschap sterker te maken. Want dat gebeurt nou eenmaal, wanneer samen optrekken als bewoners en ons organiseren.’

Het uitdaagrecht zorgt dus voor meer waarde met dezelfde middelen.

Na een succesvolle uitdaging worden bewoners opdrachtnemer, bijvoorbeeld voor groenbeheer of ouderenvervoer. De gemeente krijgt de rol van betrokken opdrachtgever. Het uitdaagrecht is hiermee een praktisch instrument voor gemeenten die beter willen (gaan) samenwerken met hun bewoners.

In 2025 is het uitdaagrecht minder vrijblijvend geworden. Alle gemeenten moeten nu in hun participatieverordening opschrijven hoe zij het uitdaagrecht invullen. Lees hier meer over wat er dit jaar is veranderd.

Over deze oriëntatiesessie

In de praktijk is het nog niet altijd makkelijk om gebruik te maken van het uitdaagrecht. In deze oriëntatiesessie geven we je daarom antwoorden op vragen als:

  • Wat is het uitdaagrecht precies?
  • Hoe kan ik bij mijn gemeente gebruik maken van het uitdaagrecht?
  • Hoe moeten we georganiseerd zijn?
  • Past mijn idee bij het uitdaagrecht?
  • Wat is er voor nodig en zijn er al succesvolle voorbeelden in het land?

Tijdens de sessie schuift Henk Jansma aan van Posthuis Zaanenpark uit Haarlem. Ze maakten onlangs succesvol gebruik van het uitdaagrecht en kregen betaalde opdracht in het sociaal domein bij zijn gemeente gegund. Hij zal vertellen over hoe dat in z’n werk ging en geeft tips. In het vragenrondje is ook ruimte voor jouw eigen vragen.

Bonus: Als je bij je aanmelding de naam van je gemeente noteert, duiken we vooraf ook alvast in jouw specifieke situatie zodat we je tijdens de sessie concrete aanknopingspunten kunnen geven.

Via de Meld je aan knop kom je op de website van LSA bewoners