Artikel

Najaarsweek tegen Eenzaamheid én van het Wederkerig Wonen

Profielfoto van Wim G. Kromwijk
23 mei 2024 | 2 minuten lezen

De voorjaarsweek van het Wederkerig Wonen 2024 is voorbij. Maar er zijn nog zoveel mooie voorbeelden te delen dat LaCoTA zich heeft voorgenomen in het najaar opnieuw extra aandacht te besteden aan het thema.
Van donderdag 26 september tot en met woensdag 2 oktober 2024 is het de Week tegen Eenzaamheid. Een goede gelegenheid om vanuit de invalshoek “Wederkerig Wonen” opnieuw een aantal blogs te schrijven.

De Week tegen Eenzaamheid is een week waarin gemeenten en welzijnsorganisaties het probleem eenzaamheid aandacht geven. En zeker ook het werk van hun coalities Eén tegen Eenzaamheid in de schijnwerper zetten.

LaCoTA en diverse andere organisaties zullen rond die week opnieuw ook aandacht aan Wederkerig Wonen besteden. Want waarom zijn mensen in Nederland eenzaam? Iedereen heeft buren. De belangrijkste constatering kan haast niet anders zijn dan dat we te weinig naar elkaar omkijken en elkaar niet gemakkelijk iets vragen. En dus is de Week tegen Eenzaamheid een goed moment om te bedenken wat we zelf als ZorgSameBuur kunnen betekenen voor een buurtgenoot.

Mensen die regelmatig sociale contacten hebben, zijn vaker gelukkig. Daaraan kan iedereen bijdragen. Daarnaast kan ondersteuning door een buurtgenoot de zelfredzaamheid en samenredzaamheid vergroten. 

Apps
Er zijn naast, directe persoonlijke contacten, ook steeds meer digitale mogelijkheden om iemands netwerk te versterken. Het klinkt tegenstrijdig, maar buurtcontacten rond gebruik van Digi-domotica kunnen juist leiden tot meer en gemakkelijkere huisbezoekjes dan directe gesprekken over eenzaamheid. 

Personenalarmering en digi-zorg
Een zorgzame buurt bevordert dat zowel traditionele mantelzorgers als ZorgSameBuren voldoende ondersteuning en training kunnen krijgen om hun inzet behapbaar te houden. Dat kan bijvoorbeeld door het stimuleren van het tijdig inzetten van sociale personenalarmering, beeldbellen en digi-zorg. En het kan door intensievere samenwerking met een coalitie Eén tegen Eenzaamheid, een welzijnsorganisatie, een Digi-domoticateam of de lokale bibliotheek.

Openbare Bibliotheken
Een mooie ontwikkeling is dat steeds meer bibliotheken mensen wegwijs maken in de digitalisering van privécommunicatie (computergebruik en beeldbellen!), digitalisering van de overheid en digitalisering van zorgcommunicatie. LaCoTA hoopt dat bibliotheken ook ondersteuning gaan bieden in het gebruik van domotica en het dienstenaanbod om langer comfortabel te kunnen blijven wonen.

Thuis kan het ook
De najaarsweek van het Wederkerig Wonen is een goede gelegenheid de thema’s zorgzame buurten en Digi-zorg meer zichtbaar te maken. LaCoTA zal dit doen door een aantal nieuwe blogs. En samen met partners willen we ook meer ondersteuning op deze thema's organiseren. Onder andere de wijkverpleging en de Patiëntenfederatie Nederland voeren al een poos campagne onder de naam "Thuis kan het ook" om meer aandacht te vragen voor de inzet van Digi-zorg. 

Digi-domoticateam
LaCoTA heeft voor de ondersteuning bij mensen thuis het concept “Digi-domoticateam in de Wijk” ontwikkeld. Domoticavrijwilligers kunnen daardoor gecoördineerd digitale ondersteuning bieden bij de uitleg over het gebruik van beeldbelcommunicatie, thuistechnologie (bijvoorbeeld video-deurbel, personenalarmering, elektronisch voordeurslot, dimmen van lampen). Ook ondersteuning bij moderne zorgcommunicatie via beeldbelverbinding. Het gaat daarbij steeds om het ondersteunen van kwetsbare mensen die onvoldoende steun kunnen krijgen van hun eigen netwerk. Of om mantelzorgers die extra ondersteuning kunnen gebruiken.
De rol van buurtbewoners en domoticavrijwilligers van woonzorgconsumentenorganisaties zijn een belangrijke pijler in dit concept.

Meer doen
Wat je altijd kunt doen is een buurtgenoot wijzen op het Digi-aanbod (Digi-Vitaler) van de bibliotheek.

Meer inspiratie
Doe je mee aan de Week tegen Eenzaamheid?

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties