Artikel

Zélfs in Giethoorn…

Denk, Praat & Verander met ons mee!

Profielfoto van Jos Artz
24 september 2024 | 2 minuten lezen

In VARIIS, het basisprogramma in de projecten voor cultuursensitief werken voor werkzoekenden en organisaties, maken wij gebruik van modellen. Dit helpt om visueel en op inhoud dezelfde ‘taal’ te spreken en geeft houvast.

Zo besteden wij altijd aandacht aan de CRT- driehoek. Hier staan Cultuur, Religie (normen en waarden) en Taal nooit centraal. Als je deze centraal stelt is de kans groot dat je je van elkaar verwijdert. Zie ook de politiek: door één van deze gegevenheden centraal te stellen krijg je de meest verwijderende discussies. Ze zijn niet te veronachtzamen maar centraal in de Zorg en samenleving staat hierin de Kwaliteit van Leven (..of Zorg zo men wil).

Zo bewees dit model zich op overduidelijke wijze tijdens mijn ervaring in Giethoorn. Ja… daar waar de hele wereld zich in bootjes propt en zich dan botsend en zwabberend in file door smalle grachten begeeft.

In de bootjes tref je vele culturen, zo ook deze groep mannen en één vrouw. De taal Arabisch en de kleding islamitisch.

Zoals zoveel gebeurt is het instappen een onderneming. Boot en kant zijn slechts door een touw verbonden (..tenzij je het touw al hebt losgemaakt zoals in dit geval.) De vrouw van middelbare leeftijd stapt in, … boot glijdt van de kant, … en zij valt hard en zeer ongelukkig op de rand van de boot. Ik sta er vlak bij en heb, vanwege mijn lengte, een behoorlijke armlengte die ik bijna automatisch inzet om haar te helpen.

Het werd mij echter op zéér duidelijke wijze door de mannen verboden. Ik mocht haar niet aanraken. Zij bleef kermend liggen en het duurde nogal voordat één van de mannen schommelend en struikelend bij haar was om haar op te trekken.

Dit raakte mijn gevoel van hulpvaardigheid maar deed mij ook de waarheid van dit model beseffen. Hier stond religie centraal en schoof de kwaliteit van leven terzijde. Natuurlijk werd ik pissig maar moest in mijn eigen ‘VARIIS-leer’ erkennen dat dit is wat het is.

Soms is het erg leerzaam je eigen ‘prediking’ in de praktijk te ervaren. Zélfs in Giethoorn!

 

 Vaktip Webinar; Nieuwsgierig naar Cultuursensitief werken? 

Steeds vaker tonen organisaties vanuit government, onderwijs en zorg interesse in het cultuursensitief werken. Gezien de grote sociale, culturele en maatschappelijke veranderingen is dit ook een logische zoektocht. Cultuursensitief werken als aanpak, biedt nieuwe perspectieven en is één van de belangrijkste oplossingen op deze veranderingen.

Deze veranderingen hebben grote impact op ons persoonlijk en op onze samenleving en vragen om nieuwe hervormingen. Hervormingen vragen visie en lef, maar ook kennis en ervaring vormen een onmisbaar aspect om een ingewikkeld veranderingstraject succesvol te realiseren.

VARIIS kan hier het fundament voor het 'grote bouwwerk' kan zijn waar op persoons- als groepsniveau positief wordt geëvalueerd en waar men gelooft in de kracht van zichzelf, de organisatie en natuurlijk de kansrijke kleurrijke kracht van medewerkers die een scala van cultuur willen bedienen. Waarbij 'gewoon' noaberschap een prachtige essentie vormt van het leergoed. Culturele diversiteit gaat immers ook over je buurman, het andere dorp, landstreek en wereldeel. 

Interesse? Meld je dan aan via de link voor de Webinar Cultuur Sensitieve zorg: méér nodig dan intenties! op 18 november 2024, om 15.00 uur. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties