Artikel

Niet 'uitrollen', maar rondfietsen'.

Ontmoeten in Voorzorgcirkels

Profielfoto van Vera Jansweijer
7 oktober 2024 | 2 minuten lezen

Gisteren luisterde ik naar een mooi webinar dat we samen met De Eerstelijns organiseerden. Drie pioniers: Gerdientje Langkamp, Judith Somers en Saskia Kluin die zelf werken aan voorzorgcirkels deelden er hun ervaringen. Het was een boeiend gesprek, boordevol praktische tips, prachtig geleid door Mariette Reineke. Het ging over hoe ontmoeting en elkaar leren kennen kunnen leiden tot het durven vragen en geven van hulp.

‘Durf te vragen’ – het klinkt simpel, maar in de praktijk is dat vaak niet zo. "Je moet iemand doorgaans eerst minimaal zeven keer ontmoet hebben voordat je om hulp durft te vragen," hoor ik Saskia zeggen. Ze is een van de sprekers en actief met voorzorgcirkels in Eindhoven. Terwijl ik luister, betrek ik het even op mezelf. Zojuist heb ik in mijn eentje, met kramp in mijn armen en het zweet op mijn rug, grote en onhandige pakketten naar de straat gesleept voor het grofvuil. Het is me gelukt, maar het was veel makkelijker en gezelliger geweest om het samen te doen.

Voorzorgcirkels zijn groepen van 10 tot 15 mensen (of adressen) uit dezelfde buurt die afspreken er voor elkaar te zijn. Ze bieden zorg in goede tijden, maar ook ‘uit voorzorg’, mocht iemand later hulp nodig hebben. Het doel? Bouwen aan een zorgzame gemeenschap waarin buren naar elkaar omkijken. Een gemeenschap waarin het opvalt als de gordijnen bij een buurvrouw al dagen dicht zijn, waarin je aanbiedt om het vuilnis buiten te zetten als een buurman moeilijk loopt, en waarin je open staat voor elkaar en subtiel kunt opmerken wat er speelt, ook als een hulpvraag niet direct wordt gesteld.

Dit is niet alleen nodig, maar ook prettig. Gerdientje, die actief is met voorzorgcirkels in het Land van Cuijk en Horst aan de Maas, zegt: “In onze wijk heerst echt een cultuur van samen. Voorzorgcirkels versterken dat gevoel en daardoor woon ik hier met nog meer plezier.”

Tijdens het webinar werd de vraag gesteld of het proces niet efficiënter kan. De drie pioniers waren het er unaniem over eens: "Nee." Samen leven kun je niet efficiënter maken. Echt voor elkaar zorgen begint met elkaar ontmoeten, meerdere keren, op een fysieke plek. Pas als je elkaar goed leert kennen, ontstaat het wederzijdse helpen. Het draait bij ontmoeting niet om efficiëntie of gemak, maar om echtheid en menselijkheid. Zoals Judith, die actief is met voorzorgcirkels in Helmond, het mooi verwoordt: "Niet ‘uitrollen’, maar rondfietsen in je wijk." Samen leven is geen project, het is iets alledaags, en dat is juist de kracht ervan.

Op maandag 18 november 2024 geef ik samen om 10.00 uur Henk Ermers de Webinar 'Nu al 'zorgen' voor de toekomst met Voorzorgcirkels'

Op Deelmee is een Leernetwerk Voorzorgcirkels ontwikkeld door de grondlegger en auteur van de boeken over de Voorzorgcirkels, Henk Geene, in samenwerking met Deelmee. Hier vind je ervaringen van pioniers zoals Saskia en Judith, en nog 61 andere organisaties die zich bezighouden met voorzorgcirkels. Het platform biedt tips, basisstappen, informatie en verhalen uit de boeken van Henk Geene. Met een gratis registratie op Deelmee kun je ook eenvoudig het lidmaatschap aanvragen.

Meer informatie over voorzorgcirkels en de ervaringen van betrokkenen is te vinden op de website van Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE) : nlzve.nl/voorzorgcirkels

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties