Artikel

Lokale lobby vrijwilligerswerk in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2022

Vrijwilligerswerk moet altijd voor iedereen sociaal veilig zijn. Erken de waarde van vrijwilligerswerk voor de samenleving.

Profielfoto van Rianne Burgers
10 mei 2021 | 1 minuut lezen

Gemeenteraadsverkiezingen 2022. 

Wat kun je lokaal doen om vrijwilligerswerk voor de gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht te brengen bij de verschillende politieke partijen.
Met een nieuw bestuur is het goed om de banden aan te halen en inzichtelijk te maken wat vrijwillige inzet betekent voor de lokale samenleving. Of de ondersteuning van het vrijwilligerswerk goed geregeld is, is voor een deel afhankelijk van de gemeente. En dus ook van de invloed van het vrijwilligerswerk op die gemeente. Met Gemeentebestuur aan tafel met vrijwilligersveld zorg je ervoor dat het nieuwe bestuur op een gecoördineerde manier (hernieuwd) kennismaakt met het vrijwilligersveld. Vrijwilligerscentrales zijn natuurlijk de aangewezen partij om dit (regelmatig) te organiseren, maar je je kunt het ook met partnerorganisaties doen! Wil je met je lokale partners invloed hebben op de partijprogramma's aangaande het onderdeel vrijwilligerswerk, start dan een gezamenlijke lobby en daar is het nu de tijd voor. Het NOV heeft voor een goede lobby een toolkit gevuld. Wil je met je lokale partners aan de slag kijk dan op de web site van het NOV. 

https://www.vrijwilligerswerk.nl/koers+mee/lobby/default.aspx

Even snel, een aantal tips

  1. Wees niet bescheiden, laat van je horen! Als de lokale politiek je kent, kan zij je ook later om advies vragen.
  2. Niet doen: onvolledige of onjuiste dingen zeggen, bluffen, te nadrukkelijk aanwezig zijn of te laat komen.
  3. Val andere organisaties nooit af! Dit verzwakt je eigen positie. Met ruziënde partijen kan de politiek zich gemakkelijk aan verantwoordelijkheden onttrekken. Zoek dus eerder de samenwerking op. Eerst moet het issue op de agenda!
  4. Zoek goede publiciteit. Een positieve insteek kan je veel opleveren, terwijl één negatieve opmerking alles onderuit kan halen!
  5. Vier je successen zichtbaar zodat belangrijke partijen hier kennis van nemen.
  6. Organiseer je een leuke activiteit in de wijk of voor de gemeente, bel de krant.
  7. Laat zien dat je een maatschappelijk relevante organisatie bent. Zichtbaarheid vraagt continue aandacht. Laat anderen voor je spreken.
  8. Weet wanneer wat gebeurt. Wanneer je kunt inspreken, bijeenkomsten plaatsvinden. Hoe de begrotingscyclus in elkaar zit.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties